perjantai 21. kesäkuuta 2019

Kertausta kesällä 2019: Kaksi-yli-yhden sekä 2NT ja 3NT

Luonnollisesssa systeemissä  vastaajan hyppäämätön vastaustarjous kahden tasolla lupaa vähintään neljän kortin värin ja minimissään 10 pistettä. Kaksi-yli-yhden on vahva tarjous, mikä monesti unohtuu vasta-alkajilta ja pidemmällekin ehtineiltä. Kymmenen arvopisteen vaatimuksesta voi tinkiä lähinnä kahdessa tapauksessa; Jos on vahva kuuden tai seitsemän kortin väri ja 8-9 arvopistettä, voi valmistautua tarjoamaan väriänsä uudestaan. Arvopistevoimasta voi tinkiä myös, kun on avausvärissä kuva kolmantena ja mahdollisuus preferoida siihen toisella tarjouskierroksella.

Kaksi-yli-yhden tarjous on tietenkin kierrosvaatimus, mutta ei siinä vielä kaikki. Vastaajan on tarjottava vielä toisen kerran, mikäli avaaja tarjoaa halvemman tarjouksen kuin 2 avausväriä. Tämä mahdollistaa sen, että avaaja voi 5-4 –jakaumalla tarjota toisen alemman värin voimasta riippumatta.

Säännöstä on kolme poikkeusta. Jos avaustajous on yksi pata, lupaa kahden hertan vastaus viiden kortin värin. Tämä siksi, että tarjous vie niin paljon tilaa ja muuten vastaajan on inviittikädellä mahdotonta turvallisesti kertoa viiden kortin herttaansa. Toista poikkeusta ymmärtääkseen on kerrattava vastaustarjoukset 2NT ja 3NT avaukseen yksi väriä. Vastaus 2NT lupaa tasaisen käden ja 11-12 arvopistettä sekä kieltää neljän kortin ylävärit. 3NT on muuten samanlainen, mutta lupaa 13-14 arvopistettä. Jos avaus on yksi pata ja sinulla on vähintään 10 arvopistettä ja jako 3-4-3-3, missä neljän kortin väri on hertta, et voi tarjota sangia etkä herttaa, vaan oikea tarjous on kaksi ristiä! Tarjous on taloudellinen ja turvallinen. Jos avaaja tarjoaa uutta väriä tai korottaa ristiä, olette löytäneet yhteisen patavärin. Avaajan tarjotessa sangia tai pataa on tilanne vieläkin yksinkertaisempi.


Kolmas poikkeus on, kun sinulla on tuki partnerin yläväriin ja vähintään 13 pistettä. Koska suora korotus neljän tasolla on ehkäisevä tarjous pitkällä värillä ja muut korotukset lupaavat korkeintaan 12 pistettä, joudut tarjoamaan ensin pidempää alaväriäsi (yhtä pitkistä ristiä) ja tukemaan yläväriä vasta seuraavalla kerralla. Näistä tilanteista lisää joskus toiste.


Esimerkkejä:


Partnerisi avaa 1S ja sinulla on



Ensimmäisellä kädellä tarjoat 2C ja ellei partneri lupaa lisävoimaa, seuraavalla kerralla 4S.
Toisella kädellä tarjoat 1NT. Käsi on liian heikko 2H tarjoukseen. Tarjoat herttaa myöhemmin, mikäli tulee tilaisuus. Kolmannella kädellä tekisi heti mieli kysyä ässiä. Mutta malta mielesi. Tarjoa ensin 2C ja kysy ässiä vasta sitten. Jos partneri lupaa lisävoimaa, voitte ehkä tarjoata isoslammin. Viimeinen käsi on väliinputoaja. Systeeminmukainen tarjous olisi 2C, mutta väri on surkea, eikä ruutuväri ole paljoa parempi. Herttaväri taas on liian lyhyt. 2NT olisi minun valintani, mutta 2H tai 2C olisi melkein yhtä oikein.

Esimerkkijako:

Kaikki vaarassa, jakaja länsi

Etelä lähtee ristisotilaalla. Sinulla on kuusi pikatikkiä ja tarvitset kolme lisää. Ne on mahdollista saada joko padasta tai hertasta. Jos otat tikin rouvalla ja leikkaat herttaa, saat 9 tikkiä mikäli herttakuningas on pohjoisella. Mutta jos se on etelällä, hän varmaan seuraavaksi kääntää ruutua eikä sinulla ole enää varaa päästää puolustusta kiinni ja joudut tyytymään kahdeksaan tikkiin. Onnistumisen todennäköisyys on tällöin 50%.

Parempi tapa onkin ottaa ensimmäinen tikki rouvalla, jatkaa käteen herttaässällä ja pelata patakymppi. Jos etelä pelaa kuvan, otat ässällä ja jatkat pataa kasvattaen väristä puuttuvat tikit. Mikäli etelä ei pelaa kuvaa, pelaat pöydästä kakkosen ja todennäköisesti pohjoinen pääsee kiinni. Jos pohjoinen jatkaa herttaa, voit yrittää herttaleikkausta nyt ja sen onnistuessa myöhemmin uutta patamaskia. Mikäli pohjoinen tulee alaväriä, uudistat pataleikkauksen (muistithan ottaa ristitikit) ja sen onnistuessa saat yhdeksän tikkiä. Tällä tavalla onnistut, mikäli edes toinen patakuvista on etelällä, todennäköisyys kokonaista 75%. Melkoisesti parempi kuin fifty-fifty.

Joku irvileuka voi huomauttaa, että mahdollisuudet saada 4H tai 4S kotiin ovat noin 100%. Näin on, mutta kumpi mokasi?

Itä mokasi, sillä vaikka 2NT tarjous kertoi arvopistemäärän oikein, se myös kielsi neljän kortin hertan. Siksi lännellä ei ollut syytä tarjota heiveröistä herttaansa, varsinkin, kun hänellä on kuvakortti molemmissa alaväreissä. Länsi mokasi, kun hän korotti täyspeliin minimikädellä. Sopiva tarjoussarja menisi 1S – 2C – 2H – 4H. Huomaa, että itä voi korottaa suoraan täyspeliin tietäen tuplafitin yläväreissä.

Koko jako:

edit 22.6.2019: lisätty kappale 2-yli-1 vaatimusluonteesta sekä esimerkkijako


Juha Ristioja 20.6.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti