Kun partnerisi avaa ylävärillä (1H/S) ja sinulla on neljän kortin tuki, ensimmäinen ajatus on pohtia, kuinka korkealle korotat. Jos sinulla on 6-9 pistettä, korotat kahden tasolle, 10-12 pisteellä kolmen tasolle. Jos sinulla on enemmän pisteitä, on korteissa helposti slammi, mikäli partnerillakin on hieman lisävoimaa. Siksi suora korotus neljän tasolle on nykyaikaiseen tapaan varattu heikolle epätasaiselle kädelle, missä on vähintään kuuden kortin tuki ja korkeintaan 8 pistettä.
Vahvalla kädellä pitää keksiä jotain muuta, sillä slammia ajatellen on järkevää, että avainkorttien selvittämistä ei aloiteta viiden, vaan kahden tai kolmen tasolta. Tähän on olemassa lukuisia konventioita, joista tässä esittelen Stenbergin. Huomaathan, että konvention käyttäminen edellyttää, että sovit siitä partnerin kanssa. Lisäksi on hyvä tietää, miten konventiota käytetään.
Stenbergin 2NT, Joensuun versio
Stenbergin konventiossa vastaajan tarjous 2NT kertoo, että hänellä on vähintään 13 pistettä ja neljän kortin tuki partnerin avausväriin. Avaaja sitten tarjoaa sivuvoimaansa (vähintään Qxx) lisävoimalla. Konventiosta on lukuisia muunnelmia ja tässä esittelen mieleiseni. Vastaaja siis tarjoaa valttituella ja täyspelivoimalla 2NT, ellei hänellä ole vielä sopivampaa tarjousta. Tällaisia on esimerkiksi tarjous 2H avaukseen 1S viiden kortin hertalla tai tarjous 1S avaukseen 1H. Pitkä alaväri (6k+) valttituen lisäksi on myös sopivaa tarjota heti.
Avaajan tarjoukset 2NT vastaukseen ovat:
3C/D 16+
vähintään Qxx värissä
3H/S (avausväri) 12-15, 4-5k
3H/S (toinen väri) 16+ vähintään Qxx värissä
3NT 15-18,
huono avausväri (korkeintaan QTxxx)
4X (toinen väri) singleton tai renonssi, 15+
4H/S (avausväri) 12-15 6+k.Vastaaja voi yleensä näiden tietojen pohjalta päättää, pitääkö jäädä täyspeliin vai selvittää, kannattaako tarjota slammi. Vastaajan väritarjoukset, jotka eivät ole valttia, ovat kontrollitarjouksia (lupaavat ässän, kuninkaan, renonssin tai singeltonin), mutta slammitarjoamisesta sitten toiste.
2C/D lyhyellä värillä yläväriavaukseen
Jos minkäänlaista konventiota ei ole käytössä, joudutaan valttituella ja täyspelikädellä tarjoamaan yläväriavaukseen 2C tai 2D. Sitäkin voisi nimittää konventioksi, mutta nyt ei nimitetä, sillä melkein aina vastaajalla on tarjottua väriä ainakin kolme korttia. Toisella kerralla vastaaja tarjoaa sopivan yläväritäyspelin tai tekee jonkin vaatimustarjouksen selvittääkseen, onko mahdollista tarjota slammi. Avaajan on myös pidettävä mielessä, että tarjoussarjan alkaessa 1H/S-2C/D voi vastaajan alaväri olla lyhyempi ja passattava kun vastaaja tarjoaa yläväritäyspelin avausvärissä.
Esimerkkejä
Partnerisi avaa 1S ja sinulla on:
Jos Stenberg on käytössä:
Ensimmäisellä ja toisella kädellä tarjoat 2NT ja ellei partneri lupaa lisävoimaa, seuraavalla kerralla 4S. Kolmannella kädellä on suuri houkutus kysyä ässiä tarjoamalla 4NT. Mutta malta mielesi. Tarjoa ensin 2NT ja kysy ässiä vasta sitten. Jos partnerilla on lisävoimaa ja kolme ässää, voit tarjota 7S. Viimeisillä korteilla tarjoa 2H valttituesta huolimatta. Jos partnerilla on myös herttaa, voi slammin mahdollisesti tarjota vähemmilläkin pisteillä.
Jos mahdollinen lyhyt 2C/D käytössä:
Ensimmäisellä kädellä tarjoat 2C ja toisella kädellä 2D, ja ellei partneri lupaa lisävoimaa, seuraavalla kerralla 4S. Kolmannella kädellä on suuri houkutus kysyä ässiä tarjoamalla 4NT. Mutta malta mielesi. Tarjoa ensin 2C ja kysy ässiä vasta sitten. Jos partnerilla on lisävoimaa ja kolme ässää, voit tarjota 7S. Viimeisillä korteilla tarjoa 2H valttituesta huolimatta. Jos partnerilla on myös herttaa, voi slammin mahdollisesti tarjota vähemmilläkin pisteillä.
Esimerkkijako:
Pohjois-etelä vaarassa, jakaja länsi
Jaossa idän on muistettava tarjota vahvasti. Mikäli Stenberg on käytössä, se hoituu helposti tarjoamalla 2NT. Tähän länsi voi ylämääräisen valttikortin turvin tarjota lisävoimaa lupaavan 3S ja ässäkyselyn kautta päädytään pikkuslammiin.
Ilman Stenbergiä itä joutuu kuviokellumaan tarjoamalla ensin 2C. Lännellä ei ole tällä kertaa siihen hyviä tarjouksia ja pienin vale lienee tarjota reverse 2S aavistuksen vajaavoimaisella kädellä. Tälläkin kertaa idän on helppo tarkistaa ässien riittävyys ja tarjota pikkuslammi.
Pohjoisen luonnollinen lähtökortti on ruutukuningas. Nyt lännen on oltava tarkkana. Koska valttiässä on menossa joka tapauksessa, on ensimmäinen tikki otettava pöydän ässällä. Jos hän rutiininomaisesti pelaa heti valttia, pöljempikin puolustaja osaa kääntää seuraavaksi ruutua ja peli menee pietiin. Siispä valttia ei pidä pelata ja ruutumenevästä on päästävä eroon ennen valttaamista. Ainoa tapa on leikata toiseen tikkiin ristirouvaa etelältä, ottaa myös ristiässä, palata pöytään patakuninkaalla ja heittää menevä ruutu kädestä ristikuninkaalle. Sitten on valttaamisen aika.Jaossa idän on muistettava tarjota vahvasti. Mikäli Stenberg on käytössä, se hoituu helposti tarjoamalla 2NT. Tähän länsi voi ylämääräisen valttikortin turvin tarjota lisävoimaa lupaavan 3S ja ässäkyselyn kautta päädytään pikkuslammiin.
Ilman Stenbergiä itä joutuu kuviokellumaan tarjoamalla ensin 2C. Lännellä ei ole tällä kertaa siihen hyviä tarjouksia ja pienin vale lienee tarjota reverse 2S aavistuksen vajaavoimaisella kädellä. Tälläkin kertaa idän on helppo tarkistaa ässien riittävyys ja tarjota pikkuslammi.
Jos pohjoinen lähtee valttia tai pataa, on pelinviejän tietenkin valtattava ensin, koska tällöin hänellä on aikaa ensin kokeilla, mahtaisiko pata istua tasan ja ruutumenevän heittää pois pöydästä.
edit 19.8.2019: lisätty esimerkkijako
Juha Ristioja 24.6.2019