maanantai 24. kesäkuuta 2019

Kertausta Kesällä 2019: Tuki avaajan yläväriin, Stenberg-Joensuu


Kun partnerisi avaa ylävärillä (1H/S) ja sinulla on neljän kortin tuki, ensimmäinen ajatus on pohtia, kuinka korkealle korotat. Jos sinulla on 6-9 pistettä, korotat kahden tasolle, 10-12 pisteellä kolmen tasolle. Jos sinulla on enemmän pisteitä, on korteissa helposti slammi, mikäli partnerillakin on hieman lisävoimaa. Siksi suora korotus neljän tasolle on nykyaikaiseen tapaan varattu heikolle epätasaiselle kädelle, missä on vähintään kuuden kortin tuki ja korkeintaan 8 pistettä.

Vahvalla kädellä pitää keksiä jotain muuta, sillä slammia ajatellen on järkevää, että avainkorttien selvittämistä ei aloiteta viiden, vaan kahden tai kolmen tasolta. Tähän on olemassa lukuisia konventioita, joista tässä esittelen Stenbergin. Huomaathan, että konvention käyttäminen edellyttää, että sovit siitä partnerin kanssa. Lisäksi on hyvä tietää, miten konventiota käytetään.

Stenbergin 2NT, Joensuun versio


Stenbergin konventiossa vastaajan tarjous 2NT kertoo, että hänellä on vähintään 13 pistettä ja neljän kortin tuki partnerin avausväriin. Avaaja sitten tarjoaa sivuvoimaansa (vähintään Qxx) lisävoimalla. Konventiosta on lukuisia muunnelmia ja tässä esittelen mieleiseni. Vastaaja siis tarjoaa valttituella ja täyspelivoimalla 2NT, ellei hänellä ole vielä sopivampaa tarjousta. Tällaisia on esimerkiksi tarjous 2H avaukseen 1S viiden kortin hertalla tai tarjous 1S avaukseen 1H. Pitkä alaväri (6k+) valttituen lisäksi on myös sopivaa tarjota heti.

Avaajan tarjoukset 2NT vastaukseen ovat:

3C/D                           16+ vähintään Qxx värissä
3H/S (avausväri)        12-15, 4-5k
3H/S (toinen väri)      16+ vähintään Qxx värissä
3NT                            15-18, huono avausväri (korkeintaan QTxxx)
4X (toinen väri)          singleton tai renonssi, 15+
4H/S (avausväri)        12-15 6+k.

Vastaaja voi yleensä näiden tietojen pohjalta päättää, pitääkö jäädä täyspeliin vai selvittää, kannattaako tarjota slammi. Vastaajan väritarjoukset, jotka eivät ole valttia, ovat kontrollitarjouksia (lupaavat ässän, kuninkaan, renonssin tai singeltonin), mutta slammitarjoamisesta sitten toiste.

2C/D lyhyellä värillä yläväriavaukseen


Jos minkäänlaista konventiota ei ole käytössä, joudutaan valttituella ja täyspelikädellä tarjoamaan yläväriavaukseen 2C tai 2D. Sitäkin voisi nimittää konventioksi, mutta nyt ei nimitetä, sillä melkein aina vastaajalla on tarjottua väriä ainakin kolme korttia. Toisella kerralla vastaaja tarjoaa sopivan yläväritäyspelin tai tekee jonkin vaatimustarjouksen selvittääkseen, onko mahdollista tarjota slammi. Avaajan on myös pidettävä mielessä, että tarjoussarjan alkaessa 1H/S-2C/D voi vastaajan alaväri olla lyhyempi ja passattava kun vastaaja tarjoaa yläväritäyspelin avausvärissä.

Esimerkkejä


Partnerisi avaa 1S ja sinulla on:



Jos Stenberg on käytössä:

Ensimmäisellä ja toisella kädellä tarjoat 2NT ja ellei partneri lupaa lisävoimaa, seuraavalla kerralla 4S. Kolmannella kädellä on suuri houkutus kysyä ässiä tarjoamalla 4NT. Mutta malta mielesi. Tarjoa ensin 2NT ja kysy ässiä vasta sitten. Jos partnerilla on lisävoimaa ja kolme ässää, voit tarjota 7S. Viimeisillä korteilla tarjoa 2H valttituesta huolimatta. Jos partnerilla on myös herttaa, voi slammin mahdollisesti tarjota vähemmilläkin pisteillä.

Jos mahdollinen lyhyt 2C/D käytössä:

Ensimmäisellä kädellä tarjoat 2C ja toisella kädellä 2D, ja ellei partneri lupaa lisävoimaa, seuraavalla kerralla 4S.  Kolmannella kädellä on suuri houkutus kysyä ässiä tarjoamalla 4NT. Mutta malta mielesi. Tarjoa ensin 2C ja kysy ässiä vasta sitten. Jos partnerilla on lisävoimaa ja kolme ässää, voit tarjota 7S. Viimeisillä korteilla tarjoa 2H valttituesta huolimatta. Jos partnerilla on myös herttaa, voi slammin mahdollisesti tarjota vähemmilläkin pisteillä.

Esimerkkijako:

Pohjois-etelä vaarassa, jakaja länsi


Jaossa idän on muistettava tarjota vahvasti. Mikäli Stenberg on käytössä, se hoituu helposti tarjoamalla 2NT. Tähän länsi voi ylämääräisen valttikortin turvin tarjota lisävoimaa lupaavan 3S ja ässäkyselyn kautta päädytään pikkuslammiin.

Ilman Stenbergiä itä joutuu kuviokellumaan tarjoamalla ensin 2C. Lännellä ei ole tällä kertaa siihen hyviä tarjouksia ja pienin vale lienee tarjota reverse 2S aavistuksen vajaavoimaisella kädellä. Tälläkin kertaa idän on helppo tarkistaa ässien riittävyys ja tarjota pikkuslammi.

Pohjoisen luonnollinen lähtökortti on ruutukuningas. Nyt lännen on oltava tarkkana. Koska valttiässä on menossa joka tapauksessa, on ensimmäinen tikki otettava pöydän ässällä. Jos hän rutiininomaisesti pelaa heti valttia, pöljempikin puolustaja osaa kääntää seuraavaksi ruutua ja peli menee pietiin. Siispä valttia ei pidä pelata ja ruutumenevästä on päästävä eroon ennen valttaamista. Ainoa tapa on leikata toiseen tikkiin ristirouvaa etelältä, ottaa myös ristiässä, palata pöytään patakuninkaalla ja heittää menevä ruutu kädestä ristikuninkaalle. Sitten on valttaamisen aika.

Jos pohjoinen lähtee valttia tai pataa, on pelinviejän tietenkin valtattava ensin, koska tällöin hänellä on aikaa ensin kokeilla, mahtaisiko pata istua tasan ja ruutumenevän heittää pois pöydästä.


edit 19.8.2019: lisätty esimerkkijako



Juha Ristioja 24.6.2019

sunnuntai 23. kesäkuuta 2019

Joensuun perusluonto, pitkä

Luonnollinen tarjousjärjestelmä, Joensuu (pitkä versio)


Versio 1.1. 

7.3.2020 Lisätty lähtökorttisääntöjä

Tässä esitelty tarjousjärjestelmä perustuu Kauko Koistisen kurssikirjaan. Muutokset eivät ole parannuksia, vaan tehty mieltymysteni mukaan. Tähän samaan postaukseen ilmestyvät lisäykset ja muutokset sekä linkki pidempään versioon. Listaus muutoksista ja lisäyksistä tulee loppuun, tieto viimeisestä tähän alkuun. 

Juha Ristioja 23.6.2019

Yleistä:


Pisteet merkitty jakopisteineen, jos kyseessä on väritarjous. Sangitarjouksissa ilman jakopisteitä. Jakaumaa esitettäessä pata ensin; Esim. 5431 tarkoittaa 5 pataa, 4 herttaa, 3 ruutua ja yksi risti. Sekä avaaja että vastaaja tarjoavat pisintä väriä ensin. Yhtä pitkistä viiden kortin väreistä ensin ylempää väriä. Neljän kortin väreistä ensin alinta väriä. Poikkeukset: Avaaja avaa viiden kortin ylävärillä, vaikka hänellä olisi pidempi alaväri. Vastaaja tarjoaa yhden tasolla neljän kortin ylävärin ennen pidempää alaväriä, mikäli hänellä on korkeintaan 10 pistettä.
Koistisen kirjasta poiketen täyspeliin 3NT tai 4H/S pyritään vähintään 25 eikä 26 pisteellä. Sen sijaan tarjottavien värien laatuun kiinnitetään enemmän huomiota.
Kilpailevissa tarjoussarjoissa tarjoajan ensimmäinen väri on aina vähintään 5 korttia ja kahdennukset ovat melkein aina ilmaisukahdennuksia, ellei tarjoussarjassa ole maalattu kolmea tai neljää eri väriä.

Lisää käden arvioimisesta:


1)      Partnerin ensimmäisenä tarjoamasta väristä ei lasketa  jakopisteitä.
2)      Rajatapauksissa ratkaisevat tarjottavan värin laatu ja kontrollikorttien (ässien ja kuninkaiden) määrä. Esimerkiksi 12 pisteellä passataan avaajana, mikäli avausväri olisi vaikkapa J843

X = mikä tahansa väri
KV = kierrosvaatimus
TPV = täyspelivaatimus

Vaihtoehtoiset menetelmät kursiivilla, nimettynä lihavoituna ja lisähuomautuksella ”käyttö sovittava erikseen”.

AVAUKSET



Koistisen kirjasta poiketen avaus yksi väriä voidaan tehdä 12 pisteellä, mutta 12-13 pisteellä vaaditaan kelvollinen avausväri. Avaukset 2D/H/S voidaan tehdä myös 11 arvopisteellä, mutta ylärajalla varsinkin ylävärillä useimmiten parempi avaustarjous on 1 väriä. Ehkäisytarjoukset neljän tasolla voidaan tehdä myös seitsemän kortin värillä. Lisäksi avaus 1NT voi sisältää viiden kortin ylävärin.

1C/1D/1H/1S                       12-21. väh. neljän kortin väri. Viiden kortin väreistä ja pidemmistä avataan                                   ylimmällä.  Neljän kortin väreistä alimmalla.
1NT                                     15-17, voi sisältää 5 kortin ylävärin
2C                                       Vahva. TPV tai 23-24 ap. tasainen.
2D/2H/2S                            6-11ap. 6 kortin väri.
2NT                                     21-22 ap. Tasainen, Ei 5 kortin yläväriä
3C/D/H/S                             1) Ehkäisytarjous 1-2-3 -säännön mukaan, vähintään
                                                                 seitsemän korttia.
                                                                 2) Neljännestä kädestä lupaa yhdeksän tikkiä.
4C/D/H/S                             1-2-3 -säännön mukainen ehkäisy, Hyvä vähintään 7 kortin väri.        




AVAUS  1C/D/H/S             12-21 p. Vähintään neljä korttia


Vastaukset:                          Avaajan lisätarjous.

Jos avaaja voi tarjota toisella kierroksella ylävärinsä, on se tarjottava, ellei vastaaja ole kyseistä väriä ehtinyt kieltää.            (huomaa kuitenkin reversen vaatimukset)                     

1X  (1-yli-yhden) 6+, 4k+, KV    
                                            1X 4k+ uusi väri, 12-21, KV
                                            1NT 12-16, ei sopivampaa tarjottavaa

2X (avausväri) 12-16 6k+
2X korotus, 12-16, ei mahdollisuutta tarjota (muuta) yläväriä
2X (uusi alempi väri) 12-16 4k
2X (uusi ylempi väri) 17+ 4k. KV
2NT 18-19ap tas.
3X (avausväri) 17-19 6k+
3D korotus 17-19, ei neljän kortin yläväriä
3H/S korotus 17-19,
4H/S korotus 19-21
1NT  6-9 (10), kieltää neljän kortin värit, jotka voisi tarjota yhden tasolla.
                                            Pass 12-16 tasaisehko
                                            2X avausväri 12-16 6k+
2X (uusi alempi väri) 12-16 4k
2X (uusi ylempi väri) 17+ 4k. KV
                                            3X avausväri 17-19 6k+
2C/D (2-yli yhden) 10+, (2-3)4k+ KV, voi sisältää tuen yläväriin täyspelivoimalla
                                            2X avausväri 12-14 (5)6k+
2X (uusi alempi väri) 12-15 4k, KV
2X (uusi ylempi väri) 15+ 4k. TPV
                                            2NT  12-15 ap tasainehko
                                            3X (korotus) 12-14 4k+
                                            3X avausväri 15+ 6k+, TPV
                                            4H/S (korotus) 15-19 4+k

                                            3NT 15-18 ap. tasaisehko. ei sopivampaa tarjousta
2H (2-yli-yhden) 10+, 5k+  2S 5+k 12-15
                                            2NT  12-15 ap tasainehko
                                            3C/D 15+, 4k.
                                            3H (korotus) 12-14, 3k+
                                            3S 15+ 6k+, TPV
                                            4H 15-19 3+k

                                            3NT 15-18 ap. tasaisehko. ei sopivampaa tarjousta
2X (korotus) 6-9 4k+, kieltää neljän kortin värit, jotka voisi tarjota yhden tasolla.
                                            Pass 12-16
2D/H/S/3C/D/H( yksinkertainen hyppy) 6+k. 0-7p.
2NT 10-12, tasainen, kieltää neljän kortin ylävärit.
                                            pass 12-13 ap

                                            3NT 13-19, ei sopivampaa tarjousta
3C/D (korotus)  10-12, 4k+, kieltää neljän kortin ylävärit
3H/S (korotus) 10-12, 4k+
3NT 13-14 tasainen, kieltää neljän kortin ylävärit.

Stenberg-Joensuu (käyttö sovittava erikseen)


Avauksiin 1H/S:

2C  10+, (3)4k+ KV
2D 10+, 4k+, KV
2NT 13+ 4k. tuki avausväriin TPV
3C/D                                    16+ vähintään Qxx värissä
3H/S (avausväri)                 12-15, 4-5k
3H/S (toinen väri)               16+ vähintään Qxx värissä
3NT                                     15-18, huono avausväri (korkeintaan QTxxx)
4X (toinen väri)                   singleton tai renonssi, 15+

4H/S (avausväri)                 12-15 6+k.

Vastustajien sekaannuttua:

- Vastaajan kahdennukset ilmaisuja 3D saakka. Sen jälkeen optionaalisia.
- Vastaajan vastakahdennus on vahva tarjous. "Joko tarjotaan oma täyspeli tai puolustetaan vastustajien
  kahdennettua sitoumusta."
- Vastustajien värin tarjoaminen on TPV ja siihen vastataan tarjoamalla
        kahden tasolla ensisijaisesti jakoa ja
        kolmen tasolla pitoa.




AVAUS  1NT  15-17, tasainen, voi sisältää viiden kortin ylävärin


Vastaukset:

Pass  0-7(8)
2C  1) Pysäytys vastaukseen 2D/H/S (0-8)
       2) 8p+, 4+k H/S tai 5+k C/D
                      2D Ei 4-5k yläväriä
                      2H 4-5 k (4-4 -yläväreillä tarjotaan 2H)
                      2S 4-5 k
2D/H/S 5+k, 0-8p. pysäytys (jos vihollinen tarjonnut väliin niin heikko inviitti)
2NT 8-9 ap. Tasaisehko käsi, ei neljän tai viiden kortin yläväriä.
3H/S 10p+, 5k+ TPV
3NT 10-14 ap. tas.
4H/S              10-14 p, 6+k.
4 NT 15-16 ap. tas.

 AVAUS  2C, 23-24ap tasainen tai TPV


Negatiivinen vastaus (2D) melkein poikkeuksetta kieltää kuninkaat tai ässät. Positiivinen vastaus
taas melkein poikkeuksetta sisältää ainakin yhden ässän tai kuninkaan.
Sekä vastaajan että avaajan ensimmäinen väri on vähintään viiden kortin.

Vastaukset:

2D  0-7p,
2H/S  5+, 5k+,
2NT  5ap+, ei viiden kortin värejä
3C/D 5+ 5k+
3H/S  10+ 6+k hyvä väri.
3NT  6-9 ap. tasainen, ei 4 kortin yläväriä

Jos vastustajat häiritsevät:

Kaikki kahdennukset ovat rankaisuja
Pass on vaatimus ja ehdottaa rankaisemista
Uudet värit 5k+
Sangitarjous lupaa pidon.


AVAUKSET  2D,2H,2S     6-11 pistettä 6 kortin väri


Uusi väri 14+ pistettä, 5+ korttia, hyvä väri, KV
2NT kysyy, 14+                  3 avausväriä, minimi
                                            Jotain muuta maksimi ja kuvailee kättä, TPV
3D/H/S (korotus) 3 korttia, 0-13 pistettä
4D/H/S (korotus) 4 korttia 0-13 pistettä
5D (korotus) 5 korttia


AVAUS  2NT  21-22ap tas.


Vastaukset:

pass 0-4
3C Baron (pyytää avaajaa tarjoamaan 4 kortin värejä alhaalta päin) 4+, 4 kortin yläväri, TPV
3D 0-3p 5k+ yläväri (Flint)
       3H OK
                      pass 5 kortin hertta
                      3S 5 kortin pata
3H/S 5k. väri, 4+, TPV
                      3NT ei tukea
                      4H/S tuki
3NT  4-11 ap. tas.
4NT 11-14 ap.  tas.

 AVAUKSET  3C/D/H/S  


1) Ehkäisy 1-2-3 -säännön mukaan
2) Neljännestä kädestä lupaa 9 tikkiä





PUOLUSTUSTARJOAMINEN


Välitarjous yhden tasolla 10-16, kahden tasolla 12-16(17). Kunnollinen 5 kortin väri. Jatkot luonnollisia, vastustajan väri TPV, uusi väri vaatimus, korotukset luonnollisia, hyppykorotus inviitti

Välitarjous 1D/H/S


jatkaja:

1X 6+ 5k , KV
1NT 9-12ap. pito vastustajan väristä, ei tukea partnerin yläväriin
2X (uusi väri) 10p.- 5+k, KV
2X (vastustajan väri) kysyy pitoa tai lisänformaatiota, TPV
2NT 13-14ap. pito vastustajan väristä, ei tukea partnerin yläväriin

korotukset 2X 7-10, 3X 11-14 4H/S 14-16p

Välitarjous 2C/D/H/S


jatkaja:

2X (uusi väri) 10p.+ 5k , KV
2X (vastustajan väri) kysyy pitoa tai lisänformaatiota, TPV
2NT 10-13ap, pito vastustajan väristä, ei tukea partnerin yläväriin

korotukset 3X 10-12 4H/S 14-16

Hyppyvälitarjous 2D,2H,2S     6-11 pistettä 6 kortin väri


Uusi väri 15+, 5+ korttia, hyvä väri
Vastustajan väri 15+. kysyy pitoa
2NT 14-18 ap pito
3D/H/S (korotus) 3 korttia, 0-14
4D/H/S (korotus) 4 korttia 0-14
5D (korotus) 5 korttia


Vahvan 2C puolustus          (käyttö sovittava erikseen)


Kandennus lupaa 6-11ap ja kuuden kortin ristin
2/3/4 väriä kuten vastaavat avaukset
X/2D/H/S       3X (korotus) 3k.
                      4X (korotus) 4k.
                      5X (korotus) 5k.
                      uusi väri 7k+


 VAATIMUSTARJOUKSISTA


Kun oma puoli on avannut:
Vastaajan uusi väri yhden tai kahden tasolla on KV, myös vastustajien häirittyä.
Vastaajan uusi väri kolmen tasolla on TPV, myös vastustajien häirittyä.
Kaksi-yli-yhden eli vastaajan hyppäämätön tarjous häiritsemättömässä sarjassa on vaatimus
tarjoukseen 2 avausväriä saakka.
Vastustajan värin tarjoaminen kahden tai kolmen tasolla on TPV ja pyytää ensisijaisesti tarjoamaan 2NT/3NT, mikäli pito vastustajan väristä löytyy.

LÄHTÖKORTTISÄÄNTÖJÄ


AK(x), KQ(x), KJT(x), QT9(x), xx, xxx
11-sääntö (neljän kortin tai pidemmästä väristä neljänneksi suurimalla)

PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT


Voimamerkinanto pieni pyytää. Pituusmerkinanto pieni-parillinen.
Lähtökorttiin näytetään ensijaisesti voimaa, toissijaisesti lavinthal tai pituus.
Pelinviejän pelatessa väriä näytetään ensisijaisesti pituutta.
Ensimäinen sakaus italialainen.


 Lisäykset ja muutokset:


24.6.2019 Lisätty Joensuu-Stenberg ja hienosäädetty 1X-2C/D -vastauksia
26.8.2019 Lisätty merkinannot.
7.3.2020 Lisätty lähtökorttisääntöjä





perjantai 21. kesäkuuta 2019

Kertausta kesällä 2019: Kaksi-yli-yhden sekä 2NT ja 3NT

Luonnollisesssa systeemissä  vastaajan hyppäämätön vastaustarjous kahden tasolla lupaa vähintään neljän kortin värin ja minimissään 10 pistettä. Kaksi-yli-yhden on vahva tarjous, mikä monesti unohtuu vasta-alkajilta ja pidemmällekin ehtineiltä. Kymmenen arvopisteen vaatimuksesta voi tinkiä lähinnä kahdessa tapauksessa; Jos on vahva kuuden tai seitsemän kortin väri ja 8-9 arvopistettä, voi valmistautua tarjoamaan väriänsä uudestaan. Arvopistevoimasta voi tinkiä myös, kun on avausvärissä kuva kolmantena ja mahdollisuus preferoida siihen toisella tarjouskierroksella.

Kaksi-yli-yhden tarjous on tietenkin kierrosvaatimus, mutta ei siinä vielä kaikki. Vastaajan on tarjottava vielä toisen kerran, mikäli avaaja tarjoaa halvemman tarjouksen kuin 2 avausväriä. Tämä mahdollistaa sen, että avaaja voi 5-4 –jakaumalla tarjota toisen alemman värin voimasta riippumatta.

Säännöstä on kolme poikkeusta. Jos avaustajous on yksi pata, lupaa kahden hertan vastaus viiden kortin värin. Tämä siksi, että tarjous vie niin paljon tilaa ja muuten vastaajan on inviittikädellä mahdotonta turvallisesti kertoa viiden kortin herttaansa. Toista poikkeusta ymmärtääkseen on kerrattava vastaustarjoukset 2NT ja 3NT avaukseen yksi väriä. Vastaus 2NT lupaa tasaisen käden ja 11-12 arvopistettä sekä kieltää neljän kortin ylävärit. 3NT on muuten samanlainen, mutta lupaa 13-14 arvopistettä. Jos avaus on yksi pata ja sinulla on vähintään 10 arvopistettä ja jako 3-4-3-3, missä neljän kortin väri on hertta, et voi tarjota sangia etkä herttaa, vaan oikea tarjous on kaksi ristiä! Tarjous on taloudellinen ja turvallinen. Jos avaaja tarjoaa uutta väriä tai korottaa ristiä, olette löytäneet yhteisen patavärin. Avaajan tarjotessa sangia tai pataa on tilanne vieläkin yksinkertaisempi.


Kolmas poikkeus on, kun sinulla on tuki partnerin yläväriin ja vähintään 13 pistettä. Koska suora korotus neljän tasolla on ehkäisevä tarjous pitkällä värillä ja muut korotukset lupaavat korkeintaan 12 pistettä, joudut tarjoamaan ensin pidempää alaväriäsi (yhtä pitkistä ristiä) ja tukemaan yläväriä vasta seuraavalla kerralla. Näistä tilanteista lisää joskus toiste.


Esimerkkejä:


Partnerisi avaa 1S ja sinulla on



Ensimmäisellä kädellä tarjoat 2C ja ellei partneri lupaa lisävoimaa, seuraavalla kerralla 4S.
Toisella kädellä tarjoat 1NT. Käsi on liian heikko 2H tarjoukseen. Tarjoat herttaa myöhemmin, mikäli tulee tilaisuus. Kolmannella kädellä tekisi heti mieli kysyä ässiä. Mutta malta mielesi. Tarjoa ensin 2C ja kysy ässiä vasta sitten. Jos partneri lupaa lisävoimaa, voitte ehkä tarjoata isoslammin. Viimeinen käsi on väliinputoaja. Systeeminmukainen tarjous olisi 2C, mutta väri on surkea, eikä ruutuväri ole paljoa parempi. Herttaväri taas on liian lyhyt. 2NT olisi minun valintani, mutta 2H tai 2C olisi melkein yhtä oikein.

Esimerkkijako:

Kaikki vaarassa, jakaja länsi

Etelä lähtee ristisotilaalla. Sinulla on kuusi pikatikkiä ja tarvitset kolme lisää. Ne on mahdollista saada joko padasta tai hertasta. Jos otat tikin rouvalla ja leikkaat herttaa, saat 9 tikkiä mikäli herttakuningas on pohjoisella. Mutta jos se on etelällä, hän varmaan seuraavaksi kääntää ruutua eikä sinulla ole enää varaa päästää puolustusta kiinni ja joudut tyytymään kahdeksaan tikkiin. Onnistumisen todennäköisyys on tällöin 50%.

Parempi tapa onkin ottaa ensimmäinen tikki rouvalla, jatkaa käteen herttaässällä ja pelata patakymppi. Jos etelä pelaa kuvan, otat ässällä ja jatkat pataa kasvattaen väristä puuttuvat tikit. Mikäli etelä ei pelaa kuvaa, pelaat pöydästä kakkosen ja todennäköisesti pohjoinen pääsee kiinni. Jos pohjoinen jatkaa herttaa, voit yrittää herttaleikkausta nyt ja sen onnistuessa myöhemmin uutta patamaskia. Mikäli pohjoinen tulee alaväriä, uudistat pataleikkauksen (muistithan ottaa ristitikit) ja sen onnistuessa saat yhdeksän tikkiä. Tällä tavalla onnistut, mikäli edes toinen patakuvista on etelällä, todennäköisyys kokonaista 75%. Melkoisesti parempi kuin fifty-fifty.

Joku irvileuka voi huomauttaa, että mahdollisuudet saada 4H tai 4S kotiin ovat noin 100%. Näin on, mutta kumpi mokasi?

Itä mokasi, sillä vaikka 2NT tarjous kertoi arvopistemäärän oikein, se myös kielsi neljän kortin hertan. Siksi lännellä ei ollut syytä tarjota heiveröistä herttaansa, varsinkin, kun hänellä on kuvakortti molemmissa alaväreissä. Länsi mokasi, kun hän korotti täyspeliin minimikädellä. Sopiva tarjoussarja menisi 1S – 2C – 2H – 4H. Huomaa, että itä voi korottaa suoraan täyspeliin tietäen tuplafitin yläväreissä.

Koko jako:

edit 22.6.2019: lisätty kappale 2-yli-1 vaatimusluonteesta sekä esimerkkijako


Juha Ristioja 20.6.2019

tiistai 18. kesäkuuta 2019

Joensuun perusluonto, lyhyt

Luonnollinen tarjousjärjestelmä, Joensuu (lyhyt versio)


Versio 1.1. 

7.3.2020 Lähtökorttisääntöjä

Tässä esitelty tarjousjärjestelmä perustuu Kauko Koistisen kurssikirjaan. Muutokset eivät ole parannuksia, vaan tehty mieltymysteni mukaan. Tähän samaan postaukseen ilmestyvät lisäykset ja muutokset sekä linkki pidempään versioon. Listaus muutoksista ja lisäyksistä tulee loppuun, tieto viimeisestä tähän alkuun.

Juha Ristioja 18.6.2019

Yleistä:


Pisteet merkitty jakopisteineen, jos kyseessä on väritarjous. Sangitarjouksissa ilman jakopisteitä. Jakaumaa esitettäessä pata ensin; Esim. 5431 tarkoittaa 5 pataa, 4 herttaa, 3 ruutua ja yksi risti. Sekä avaaja että vastaaja tarjoavat pisintä väriä ensin. Yhtä pitkistä viiden kortin väreistä ensin ylempää väriä. Neljän kortin väreistä ensin alinta väriä. Poikkeukset: Avaaja avaa viiden kortin ylävärillä, vaikka hänellä olisi pidempi alaväri. Vastaaja tarjoaa yhden tasolla neljän kortin ylävärin ennen pidempää alaväriä, mikäli hänellä on korkeintaan 10 pistettä.
Koistisen kirjasta poiketen täyspeliin 3NT tai 4H/S pyritään vähintään 25 eikä 26 pisteellä. Sen sijaan tarjottavien värien laatuun kiinnitetään enemmän huomiota.
Kilpailevissa tarjoussarjoissa tarjoajan ensimmäinen väri on aina vähintään 5 korttia ja kahdennukset ovat melkein aina ilmaisukahdennuksia, ellei tarjoussarjassa ole maalattu kolmea tai neljää eri väriä.

Lisää käden arvioimisesta:


1)      Partnerin ensimmäisenä tarjoamasta väristä ei lasketa  jakopisteitä.
2)      Rajatapauksissa ratkaisevat tarjottavan värin laatu ja kontrollikorttien (ässien ja kuninkaiden) määrä. Esimerkiksi 12 pisteellä passataan avaajana, mikäli avausväri olisi vaikkapa J843

X = mikä tahansa väri
KV = kierrosvaatimus
TPV = täyspelivaatimus

Vaihtoehtoiset menetelmät kursiivilla, nimettynä lihavoituna ja lisähuomautuksella ”käyttö sovittava erikseen”.

AVAUKSET



Koistisen kirjasta poiketen avaus yksi väriä voidaan tehdä 12 pisteellä, mutta 12-13 pisteellä vaaditaan kelvollinen avausväri. Avaukset 2D/H/S voidaan tehdä myös 11 arvopisteellä, mutta ylärajalla varsinkin ylävärillä useimmiten parempi avaustarjous on 1 väriä. Ehkäisytarjoukset neljän tasolla voidaan tehdä myös seitsemän kortin värillä. Lisäksi avaus 1NT voi sisältää viiden kortin ylävärin.

1C/1D/1H/1S                       12-21. väh. neljän kortin väri. Viiden kortin väreistä ja pidemmistä avataan                                   ylimmällä.  Neljän kortin väreistä alimmalla.
1NT                                     15-17, voi sisältää 5 kortin ylävärin
2C                                       Vahva. TPV tai 23-24 ap. tasainen.
2D/2H/2S                            6-11ap. 6 kortin väri.
2NT                                     21-22 ap. Tasainen, Ei 5 kortin yläväriä
3C/D/H/S                             1) Ehkäisytarjous 1-2-3 -säännön mukaan, vähintään
                                                                 seitsemän korttia.
                                                                 2) Neljännestä kädestä lupaa yhdeksän tikkiä.
4C/D/H/S                             1-2-3 -säännön mukainen ehkäisy, Hyvä vähintään 7 kortin väri.        




AVAUS  1C/D/H/S             12-21 p. Vähintään neljä korttia


Vastaukset:                          Avaajan lisätarjous.

Jos avaaja voi tarjota toisella kierroksella ylävärinsä, on se tarjottava, ellei vastaaja ole kyseistä väriä ehtinyt kieltää.            (huomaa kuitenkin reversen vaatimukset)                     

1X  (1-yli-yhden) 6+, 4k+, KV                
1NT  6-9 (10), kieltää neljän kortin värit, jotka voisi tarjota yhden tasolla.
2X (2-yli yhden) 10+, 4k+ KV
2X (korotus) 6-9 4k+, kieltää neljän kortin värit, jotka voisi tarjota yhden tasolla.
2D/H/S/3C/D/H( yksinkertainen hyppy) 6+k. 0-7p.
2NT 10-12, tasainen, kieltää neljän kortin ylävärit.
3X (korotus)  10-12, 4k+, kieltää neljän kortin ylävärit
3NT 13-14 tasainen, kieltää neljän kortin ylävärit.

Vaihtoehto: Stenberg-Joensuu (käyttö sovittava erikseen)


2NT 13+        4+k avaajan ylävärissä, TPV

Vastustajien sekaannuttua:

- Vastaajan kahdennukset ilmaisuja 3D saakka. Sen jälkeen optionaalisia.
- Vastaajan vastakahdennus on vahva tarjous. "Joko tarjotaan oma täyspeli tai puolustetaan vastustajien
  kahdennettua sitoumusta."
- Vastustajien värin tarjoaminen on TPV ja siihen vastataan tarjoamalla
        kahden tasolla ensisijaisesti jakoa ja
        kolmen tasolla pitoa.




AVAUS  1NT  15-17, tasainen, voi sisältää viiden kortin ylävärin


Vastaukset:

Pass  0-7(8)
2C  1) Pysäytys vastaukseen 2D/H/S (0-8)
       2) 8p+, 4+k H/S tai 5+k C/D
                      2D Ei 4-5k yläväriä
                      2H 4-5 k (4-4 -yläväreillä tarjotaan 2H)
                      2S 4-5 k
2D/H/S 5+k, 0-8p. pysäytys (jos vihollinen tarjonnut väliin niin heikko inviitti)
2NT 8-9 ap. Tasaisehko käsi, ei neljän tai viiden kortin yläväriä.
3H/S 10p+, 5k+ TPV
3NT 10-14 ap. tas.
4H/S              10-14 p, 6+k.
4 NT 15-16 ap. tas.

 AVAUS  2C, 23-24ap tasainen tai TPV


Negatiivinen vastaus (2D) melkein poikkeuksetta kieltää kuninkaat tai ässät. Positiivinen vastaus
taas melkein poikkeuksetta sisältää ainakin yhden ässän tai kuninkaan.
Sekä vastaajan että avaajan ensimmäinen väri on vähintään viiden kortin.

Vastaukset:

2D  0-7p,
2H/S  5+, 5k+,
2NT  5ap+, ei viiden kortin värejä
3C/D 5+ 5k+
3H/S  10+ 6+k hyvä väri.
3NT  6-9 ap. tasainen, ei 4 kortin yläväriä

Jos vastustajat häiritsevät:

Kaikki kahdennukset ovat rankaisuja
Pass on vaatimus ja ehdottaa rankaisemista
Uudet värit 5k+
Sangitarjous lupaa pidon.


AVAUKSET  2D,2H,2S     6-11 pistettä 6 kortin väri


Uusi väri 14+ pistettä, 5+ korttia, hyvä väri, KV
2NT kysyy, 14+                  3 avausväriä, minimi
                                            Jotain muuta maksimi ja kuvailee kättä, TPV
3D/H/S (korotus) 3 korttia, 0-13 pistettä
4D/H/S (korotus) 4 korttia 0-13 pistettä
5D (korotus) 5 korttia


AVAUS  2NT  21-22ap tas.


Vastaukset:

pass 0-4
3C Baron (pyytää avaajaa tarjoamaan 4 kortin värejä alhaalta päin) 4+, 4 kortin yläväri, TPV
3D 0-3p 5k+ yläväri (Flint)
       3H OK
                      pass 5 kortin hertta
                      3S 5 kortin pata
3H/S 5k. väri, 4+, TPV
                      3NT ei tukea
                      4H/S tuki
3NT  4-11 ap. tas.
4NT 11-14 ap.  tas.

 AVAUKSET  3C/D/H/S  


1) Ehkäisy 1-2-3 -säännön mukaan
2) Neljännestä kädestä lupaa 9 tikkiä





PUOLUSTUSTARJOAMINEN


Välitarjous yhden tasolla 10-16, kahden tasolla 12-16(17). Kunnollinen 5 kortin väri. Jatkot luonnollisia, vastustajan väri TPV, uusi väri vaatimus, korotukset luonnollisia, hyppykorotus inviitti

Välitarjous 1D/H/S


jatkaja:

1X 6+ 4k
1NT 9-12ap
2X 10-14 5+k
2X (vastustajan väri) kysyy pitoa tai lisänformaatiota, TPV
2NT 13-14ap
korotukset 2X 7-10, 3X 11-14 4H/S 15+

Välitarjous 2C/D/H/S


jatkaja:

2X (uusi väri) 10-12 5k
2X (vastustajan väri) kysyy pitoa tai lisänformaatiota, TPV
2NT 10-13ap
korotukset 3X 10-12 4H/S 15+

Hyppyvälitarjous 2D,2H,2S     6-11 pistettä 6 kortin väri


Uusi väri 15+, 5+ korttia, hyvä väri
Vastustajan väri 15+. kysyy pitoa
2NT 14-18 ap pito
3D/H/S (korotus) 3 korttia, 0-14
4D/H/S (korotus) 4 korttia 0-14
5D (korotus) 5 korttia


Vahvan 2C puolustus          (käyttö sovittava erikseen)


Kandennus lupaa 6-11ap ja kuuden kortin ristin
2/3/4 väriä kuten vastaavat avaukset
X/2D/H/S       3X (korotus) 3k.
                      4X (korotus) 4k.
                      5X (korotus) 5k.
                      uusi väri 7k+


 VAATIMUSTARJOUKSISTA


Kun oma puoli on avannut:
Vastaajan uusi väri yhden tai kahden tasolla on KV, myös vastustajien häirittyä.
Vastaajan uusi väri kolmen tasolla on TPV, myös vastustajien häirittyä.
Kaksi-yli-yhden eli vastaajan hyppäämätön tarjous häiritsemättömässä sarjassa on vaatimus
tarjoukseen 2 avausväriä saakka.
Vastustajan värin tarjoaminen kahden tai kolmen tasolla on TPV ja pyytää ensisijaisesti tarjoamaan 2NT/3NT, mikäli pito vastustajan väristä löytyy.

LÄHTÖKORTTISÄÄNTÖJÄ


AK(x), KQ(x), KJT(x), QT9(x), xx, xxx
11-sääntö (neljän kortin tai pidemmästä väristä neljänneksi suurimalla)


PUOLUSTUKSEN MERKINANNOT


Voimamerkinanto pieni pyytää. Pituusmerkinanto pieni-parillinen.
Lähtökorttiin näytetään ensijaisesti voimaa, toissijaisesti lavinthal tai pituus.
Pelinviejän pelatessa väriä näytetään ensisijaisesti pituutta.
Ensimäinen sakaus italialainen.

 Lisäykset ja muutokset:


24.6.2019 Stenberg-Joensuu 
26.8.2019 Merkinannot
7.3.2020 Lähtökorttisääntöjä