tiistai 21. toukokuuta 2019

Kertausta kesällä 2019: Passaamisen paikkoja



Yleensä tarjoaminen kannattaa, mutta on tilanteita, missä sopii silti passata.

Yleisin tapaus, milloin passaaminen kannattaa, kun oma pisin väri kun huonolaatuinen eikä pisteitä ole ylenmäärin. Jos olet avausvuorossa ja paras värisi on T8643 ja pisteitä on 12ap, on yleensä järkevää odotella. Välitarjoustilanteessa tämä on vielä tärkeämpää. Tällöin on parasta passata vielä 15 ap tai jopa 16 ap kädellä. Vahvemmalla kädellä taas on jo yleensä liian vaarallista jättää tarjoamatta. Perussääntö on: Jos voimaa on paljon, pitää aina jotain tarjota, rajatapauksissa värin laatu määrää.

Avaajana passaaminen

Kuten mainittu, avaajana kannattaa passata 12 ja 13 arvopisteellä, jos pisin väri on huono. Toinen tapaus on, kun on 6-7 kortin väri ja 6-11 ap. Jos sinulla on lisäksi 4 kortin yläväri, vaikka huonokin, paras tarjous tällöin on pass. Kahden tai kolmen tason ehkäisyavauksen jälkeen kun on partnerin tapana maalata ainoastaan viiden kortin värejä. Jos hänellä on neljän kortin tuki sinun yläväriisi, se hukkuu ehkäisyavauksesi jälkeen. Jos sinulla on muuten ehkäisytarjouskäsi hyvine seitsemän kortein väreineen, on yleensä suositeltavaa passata, jos sivuvärissä on ässä. Ehkäisyavauksen jälkeen partnerin on ehkä vaikea uskoa, että saat myös puolustuspelissä tikkejä ja tekee uhraustarjouksen, vaikka vastustajien täyspelissä olisi parikin pietiä.

Välitarjoustilanteessa passaaminen

Yleensä kannattaa välitarjota. Huonolla värillä ei kuitenkaan. Kun on tekemässä välitarjousta, on muistettava, että yleensä kuitenkin vastustajasta tulee pelinviejä. Jos partneri on valitsemassa lähtökorttia, hän (toivottavasti) valitsee sen sinun tarjoamastasi väristä. Tällöin on melko ikävää, jos sinulla on vain värissä J9543 tai jotain yhtä surkeaa. Välitarjoustilanteessa passaajan pistehaarukka on 0-16! Tämä on partnerinkin muistettava ja balansoitava tarvittaessa. Hyvällä värillä taas voi tehdä välitarjouksen vähemmälläkin voimalla, jopa 7-8 ap kädellä, jos sinulla on 6 kortin väri ja voit tarjota yhden tasolla.

Tärkeä paikka passata välitarjoustilanteessa on 12-15 arvopisteen kädet, missä jako ei ole sopiva. Vastustaja on avannut 1S ja olet toisena kätenä ottamassa kantaa ja sinulla on:

ª AQ986     ª AK105     ª QJ                     ª 6
© K98         © 8              © KJ64                   © AKQ962
¨ AJ           ¨ KJ108      ¨ QJ652                 ¨ J7643
§ J54           § K954         § QJ                       § 3

Ensimmäisellä kädellä 1NT on sopiva, mutta toisella kädellä passi kuuluu asiaan. Ilmaisukahdennuksen jälkeen partnerin herttatarjoukseen ei ole lisätarjousta, mutta partnerin balanssitarjoukseen löytyy helposti 3NT tarjous. Kolmannessa kädessä on arvopistevoimaa, mutt värit ovat huonoja. Pass on paikallaan. Neljännellä kädellä herttaväri ja jako ovat loistavia, joten 2H tarjous on oikein vähäisestä arvopistovoimasta huolimatta.

Vastaajana passaaminen

Vastaajana tietenkin pitää tarjota, jos on vähintään 6 arvopistettä. Tilanne muuttuu, jos vastustaja tekee välitarjouksen. Tällöin vastaaja voi passata niinkin paljolla kuin 10 arvopisteellä. Vahvemmalla kädellä passaaminen on jo vaarallista. Vastaaja tarjoaa tällöin vain viiden kortin uusia värejä ja ilmaisukahdennuksen silloin, jos on tarjoamattomia neljän kortin ylävärejä. Siksi vastaaja voi joutua passaamaan kädellä, missä ei ole kunnollisia viiden kortin värejä tai neljän kortin ylävärejä. Tietenkään ei sovi tällöin tarjota alle 10 arvopisteen kädellä viiden kortin alaväriä, koska tällainen johtaa avaajaa harhaan.

Erikoisempia tapauksia, jolloin on sopivaa passata.

Jos olet varma, että pystyt ottamaan pietin vastustajien sitoumukseen, on yleensä syytä kahdentaa heidän sitoumuksensa. PAITSI silloin kun heillä voi olla toinenkin sitoumus valittavana. Jos vastustaja tarjoavat häiritsemättä 3NT ja sinulla on AKQxx jossain värissä, ei kahdennus ehkä kannata. Heillä voi olla täyspeli jossain muussa värissä. Toinen hyvä syy olla kahdentamatta on silloin, kun sinulla on valttivärissä paljon kortteja, mutta arka kombinaatio. Tyypillinen tapaus on KJ87. Jos kerrot sen pelinviejälle, hän voi leikata sinulta jokaisen kuvakortin ja hakutkin vielä.

Yleinen syy olla kahdentamatta on myös silloin, kun olet melko varma siitä, että vastustajat ovat tarjonneet pietipelin ja olet tehnyt aiemmin välitarjouksen huonolla värillä ja lisäksi partneri on lähtemässä. Jos nyt kahdennat, lähtee partneri sinun väriäsi, vaikka hänellä olisi vaihtoehtojakin. Bad luck. Passaa.

Esimerkkkijako



Ensi katsomalta idällä on avauskäsi ja moni avaisi 1C miettimättä asiaa sen kummemmin. Mutta jos asiaa ajattelee, täyspeliä varten lännellä pitäisi käytännössä olla avauskäsi ja viiden kortin hertta, mutta hän on jo kertaalleen passannut. Jos etelästä tulee pelinviejä, haluat partnerin varmaankin lähtevän jotain muuta kuin ristiä. Koska kysymys on rajatapauksesta, on viisainta passata. Jos välttämättä haluaa avata, on parempi avata ruudulla ja saada ruutulähtö.

Korttien näin istuessa etelä todennäköisesti pelaa patasitoumusta ja todennäköisesti neljän tasolla. Jos itä erehtyi avaamaan ristillä, lännen luonteva (ja oikea) lähtökortti on risti, joilloin pelinviejä see helposti kaikki tikit. Jos itä passaa avausvuorollaan, lännellä on kaksi vaihtoehtoa, joko lähteä passiivisesti herttakolmosella tai aggressiivisesti ruutuässällä. Herttalähdöllä pelinviejä jälleen saa kaikki tikit, mutta ruutulähdöllä patatäyspeliin tulee pieti, kunhan itä pelaa ruutua vielä neljännenkin kierroksen:



Itä on kiinni ja pelaa ruutukahdeksikon. Jos pelinviejä varastaa ässällä tai kuninkaalla, lännen rouva saa myöhemmin tikin. Jos hän pelaa jotain muuta, länsi saa tikin heti.


Entä miksi idällä on viimeisenä ruutuna kahdeksikko? Siksi, koska itä pelasi ensimmäiseen tikkiin ruutukuninkaan. Tällöin lännen ei tarvitse miettiä, mitä väriä jatkaa toiseen tikkiin.

edit: lisätty esimerkkijako 25.5.2019

Juha Ristioja 25.5.2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti