keskiviikko 29. toukokuuta 2019

Kertausta kesällä 2019: Välitarjouksesta ja ilmaisukahdennuksesta

Yksinkertainen välitarjous


Kun vastustajat ovat tarjonneet (ja oma puoli on korkeintaan passannut), voit tehdä (yksinkertaisen) välitarjouksen tarjoamalla uutta väriä alimmalla mahdollisella tasolla, jos sinulla on vähintään viiden kortin (hyvä) väri. Jos voit tehdä tämän yhden tasolla, sinulla sopii olla 10-16 pistettä, kahden tasolla 12-16 pistettä. Välitarjoajan partneri on nimeltään jatkaja, ja hän passaa alle 10 pisteellä ja vähintään 10 pisteellä: 1) korottaa välitarjoajan väriä vähintään 3 kortin värillä 2) tarjoaa omaa viiden kortin väriään 3) tarjoaa sangia, jos hänellä on pito vastustajien väristä/väreistä 4) tarjoaa vastustajan väriä (TPV), mikäli mikään edellä mainituista ei käy, ja pisteitä on tarpeeksi täyspeliin.

Ilmaisukahdennus ja rankaisukahdennus


Kahdennuksen alkuperäinen tehtävä on suurentaa pieteistä saatavaa hyvitystä silloin kun vastustajat eivät pelaamaan sitoumustaan kotiin, s.o. vastustajien peli menee pietiin. Kun kahdennusta käytetään tässä merkityksessä, on kyse rankaisukahdennuksesta.

Yleensä ei ole kuitenkaan järkevää rankaisukahdentaa matalia tarjouksia, sillä 1) ne menevät harvoin pietiin ja 2) vastustajat harvoin ovat jäämässä tähän sitoumukseen. Standardiin tarjousjärjestelmään kuuluu, että matalien tarjousten kahdentaminen on ilmaisukahdennus. Ilmaisukahdennus kertoo partnerille “Minulla on tarpeeksi pisteitä tarjoamiseen, mutta vastustajat ehtivät tehdä tarjouksen ensin, enkä voi tehdä välitarjousta.”

Ilmaisukahdentajan partnerin on tarjottava jotain. Kahdennus on ilmaisukahdennus seuraavissa tilanteissa: 1) Kahdentaja tekee sen ensimmäisessä mahdollisessa tilanteessa. 2) Partneri on korkeintaan passannut 3) Kahdennettava sitoumus on osasitoumus. Muussa tapauksessa kahdennus on rankaisukahdennus, mihin partnerin on yleensä passattava.

Ilmaisukahdentajalla on siis joko 1) 13-16 pistettä ja tarjoamattomia värejä 2) vähintään 17 pistettä ja muunlainen käsi. Erityisesti ilmaisukahdentajalla ei ole kättä, mikä soveltuisi yksinkertaiseen välitarjoukseen.

Ilmaisukahdentajan partneria kutsutaan jatkajaksi ja hän voi ilmaisukahdennuksen jälkeen tarjota 1) sangia tasaisella kädellä, missä on pito vastustajien väristä 1NT 6-9, 2NT 10-12, 3NT 13-16 2) pisintä väriään (ei vastustajan väri) alimmalla tasolla (0-8 pistettä) 3) omaa väriään hyppäämällä 10-12 pistettä ja 5 kortin väri 4) täyspeli (vähintään 13 pistettä ja pitkä väri) tai 5) vastustajien väriä (vähintään 13 pistettä eikä sovi edellisiin).





Esimerkkijako


Ei kukaan vaarassa/Jakaja etelä



Lännellä on viiden kortin ruutu, mutta ilmaisukahdennus on välitarjousta parempi vaihtoehto. Jos tarjoat ruutua, voimasi ei riitä tarjoamaan enää pataa seuraavalla kierroksella ja pataväri voi jäädä löytymättä. Nyt itä hyppää ilmaisukahdennukseen luvaten noin 9-12 pistettä ja viiden kortin värin. Lännellä on hyviä korttikombinaatiota avauskäden takana, joten hän korottaa vielä pykälän, vaikka arvokorttivoima ei aivan riitäkään. Itä ottaa vihjeen vastaan.

Etelä lähtee ristiässällä ja pohjoinen tunnustaa sotamiehellä. Oikeaoppisesti suunnittelet pelinvientisi jo tässä vaiheessa. Lähtö näyttää kovasti olevan AK-kombinaatiosta. Pohjoisen sotamies on joko JT-kombinaatiosta tai singleton ja varaudut jälkimmäisen varalta varastamaan ristijatkon suurella. Entä mistä kotipeli? Valtista selvinnet menevittä. Hertasta on menossa kaksi, joista toisen ehkä saat sakattua ruudulle. rististä olisi menossä kolme, joita toivot varastavasi pöytään.

Pelinvientisuunnitelma on nyt tehty ja olet jo melkein määräämässä pöydästä patakuvaa, kun etelä kääntääkin toiseen tikkiin ruutukympin. Ethän mene lankaan? Kun teit pelinvientisuunnitelmaa, myös etelällä oli aikaa miettiä seuraavaa siirtoaan. Olit jo “suunnitellut” etelälle ruutuässää, eikä ole syytä vaihtaa mielipidettä. Määräät siis pöydästä kuninkaan, mikä saa tikin. Yleensä pyritään varastamaan siihen käteen, missä on vähemmän valtteja, mutta nyt kannattaa yrittää kasvattaa ruutu vahvaksi. Varastat siis heti ruudun käteesi pienellä, mihin etelä pelaa ässän. Sen jälkeen varastat ristin pöytään valttikuvalla, koska pohjoisen ristisotamies saattoi olla singleton. Nyt pohjoinen kuitenkin tunnustaa kahdeksikolla. Varastat ruudun käteesi suurella ja pettymykseksi etelä sakaa tähän tikkiin hertan. Varastat ristin pöytään pienellä ja pelaat valttia kätesi kuvalle, pohjoinen pelaa kahdeksikon ja etelä kakkosen. Varastat viimeisen ristisi pöytään. Nyt sinulla ei ole enää varaa varastaa ruutua, vaan on aika pelata herttaa rouvalle, minkä etelä ottaa ässällä ja jatkaa herttaa.

Nyt voit kokeilla herttarouvan leikkaamista kympillä, mutta pohjoinen ottaa sotamiehellä ja pelaa ruuturouvan. Nyt sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää varastaa kuutosella. Sillä saa pitää ja viimeiselle valtille molemmat puolustuspelaajat tunnustavat ja saat viimeisen tikin herttakuninkaalla. Well done!

Koko jako:



edit: korjattu ilmaisukahdentajan lisätarjouksia 2.6.2019
edit: lisätty esimerkkijako 4.6.2019


Juha Ristioja 29.5.2019

keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Kertausta kesällä 2019: Avaajalla 12-14 ap. tasainen, partneri ei tue


Tasainen käsi on sellainen, missä värit ovat jakautuneet 5332, 4432 tai 4333. Tilanteet, missä vastaaja tukee avausväriä, käsitellään toisaalla. Tässä vastaaja tarjoaa joko 1-yli-yhden, 2-yli-yhden tai sangia.

Avaukset tasaisella kädellä:


1C/D/H/S   12-14 tai 18-20 ap. arvopistettä
1 NT           15-17 ap.
2C               23 ap. tai enemmän
2 NT           21-22 ap.

Tasaisella 12-14 ap. kädellä avataan siis yksi väriä, 5332- tai 4333-jaolla avataan pisimmällä värillä, 4432-jaolla alemmalla neljän kortin väreistä.

Avaajan lisätarjous tasaisella 12-14 ap. kädellä.


Heikolla kädellä avaaja tarjoaa mahdollisimman vähän ja passaa ensimmäisessä luvallisessa tilaisuudessa. Jos vastaaja tarjoaa 1 NT tai 3 NT, on avaajan helppo todeta, että sopiva taso on saavutettu ja hän passaa. Vastaajan tarjottua 2 NT avaaja passaa 12 arvopisteellä ja tarjoaa 14 arvopisteellä 3 NT. Jos hänellä on 13 arvopistettä, kontrollikortit (ässät ja kuninkaat) ja mahdollinen viiden kortin väri ratkaisevat.

Jos vastaaja tarjoaa 1-yli-yhden, avaaja korottaa kahden tasolle, mikäli hänellä on neljän kortin tuki. Jos avaaja on kaksi neljän kortin väriä, hän voi tarjota toisen värin yhden tasolla, mikäli mahdollista. Muussa tapauksessa avaaja tarjoaa 1 NT.

Jos vastaaja tarjoaa 2-yli-yhden 2C tai 2D, tarjoa 2 NT. Sinullahan ei voi olla 12-14 ap. tasaisella kädellä valttitukea, koska avaat neljän kortin väreistä alemmalla.

Huomaa, että jos tarjoat avaajana toisen värisi uutena värinä kahden tasolla, lupaat 5-4 –jaon(ja siten myös epätasaisen käden),  ja jos toinen värisi on avausväriä ylempi, tulet myös luvanneeksi 17+ pistettä.








Avaaja               Vastaaja                    Avaaja

1C/D/H/S           1 D/H/S 6+ p.             1H/S uusi väri 12-21 p.
12-21p.               uusi väri                     1 NT 12-14 ap. tasainen
                               2D/H/S korotus 12-16 p. 4+k.  

1 NT 6-9 ap.              pass 12-15 p.                                                                
2C/D/H 10+p.           2 NT 12-14 ap.
                              3H korotus 12-14 p.
                              4H korotus 15-18 p.                                                       
2 NT 10-12 ap.        pass 12-14 p.
                        3NT 14-19 p.                                                     

3 NT 13-14 ap.


Jos vastustajat tarjoavat


Jos avaajan OPV (oikean puoleinen vastustaja) tarjoaa jotain vastaajan tarjouksen jälkeen, avaaja yleensä passaa 12-14 ap. tasaisella kädellä. Avaaja voi kuitenkin korottaa vastaajan väriä yhden pykälän, mikäli hänellä on valttituki. 2-yli-yhden tai
2 NT tarjouksen jälkeen hän voi myös rankaisukahdentaa vastustajien tarjouksen, mikäli hänellä on väristä neljä korttia.

Poikkeus


Sarjassa 1S-2H vastaaja lupaa viiden kortin värin. Jos avaukseen 1S on 12-14 ap., voi avaaja tällöin tarjota myös 4H, mikäli hänellä on 14 ap. ja 5332-jako, missä kolmen kortin hertta, tai 4333-jako, missä paljon ässiä ja kuninkaita.

Esimerkkejä


ª AQ86                              
© K98
¨ J4                                                                                       
§ QJ54                                                                        

1C-1H-1S                  lupaa padan, kieltää hertan 
1C-1NT-pass            ei lisättävää                                                  

ª AK105
© 85
¨ KJ108
§ K54

1D-1S-1N                 yläväriä pitää tukea!
1D-2NT-3NT            partneri jo kielsi padan               




ª KJ32 
© KJ64
¨ Q52
§ QJ                         

1H-2D-2NT,            ethän tarjoa pataa?
1H-1NT-pass,          sopiva taso                                  

ª AJT43
© A96
¨ QJ3
§ 76

1S-1 NT-pass        vastaajalla voi olla 0-1 pataa
1S-2H-3H             vihjetarjous

Esimerkkijako



Kun vastustaja on paljastanut lähtökortin ja lepääjä levittänyt korttinsa pöytään, on pelinviejän suunniteltava pelinvientiä. Tärkeä osa tätä suunnitelmaa on lähtökortin tutkiminen. Varsin usein lähtökortti paljastaa paljon lähtijän korteista. Erittäin paljastavaa on se, jos lähtökortti ei olekaan sitä mitä sen pitäisi olla



Etelä lähtee ristiässällä. Oikeaoppisesti suunnittelet pelinvientisi jo tässä vaiheessa. Lähtö näyttää kovasti olevan AK-kombinaatiosta ja kotipelimahdollisuudet näyttävät hyviltä. Ellei ruutu istu tasan voit yrittää selvitä hertasta yhdellä menevällä. Varaudut myös pelaamaan herttaa kahden valttikierroksen jälkeen, mikäli valtti istuu 4-1. Vasta näiden pohdiskelujen jälkeen tunnustat etelän ristiässälle. Etelä ottaa myös ristikuninkaan ja kääntää valttia. Otat vielä kaksi kierrosta valttia ja kolmannelle kierrokselle pohjoinen sakaa herttaseiskan (italialainen). 

Pelaat ruutukuninkaan: pohjoiselta kahdeksikko ja etelältä kymppi. Kieltäydyt kohteliaasti paljastuneesta ruutumaskista ja pelaat ruutua ässälle, mille etelä yllättäen sakaa ristin. Nyt etelän lähtökortti ei enää näytäkään normaalilta. Etelä ei lähtenyt singeltonillaan eikä kääntänyt sitä ristikuviensa jälkeen vaan luopuu vapaaehtoisesti mahdollisesta varkaustikistään. Mahdollinen selitys tälle on se, että etelä ei uskonut saavansa varkautta, koska hänellä on herttaässä. (Ethän ottanut pohjoisen herttapyyntöä vakavasti?). Etelä ei avannut 11 arvopisteen kädellä, missä oli singelton, mutta olisi varmasti avannut 12 arvopisteen kädellä, joten pohjoisella on oltava herttasotamies. Pelaat siis herttaa kuningasta kohti ja valmistaudut leikkaamaan pohjoisen sotamiehen, ellei etelä ota heti ässäänsä. Huomaa, että peli menee helposti kotiin, mikäli etelä lähtee ruutukympillä: valtit pois ja ruutumaski ysille.

Koko jako:



edit: lisätty esimerkkijako 27.5.2019

Juha Ristioja 22.5.2019

tiistai 21. toukokuuta 2019

Kertausta kesällä 2019: Passaamisen paikkoja



Yleensä tarjoaminen kannattaa, mutta on tilanteita, missä sopii silti passata.

Yleisin tapaus, milloin passaaminen kannattaa, kun oma pisin väri kun huonolaatuinen eikä pisteitä ole ylenmäärin. Jos olet avausvuorossa ja paras värisi on T8643 ja pisteitä on 12ap, on yleensä järkevää odotella. Välitarjoustilanteessa tämä on vielä tärkeämpää. Tällöin on parasta passata vielä 15 ap tai jopa 16 ap kädellä. Vahvemmalla kädellä taas on jo yleensä liian vaarallista jättää tarjoamatta. Perussääntö on: Jos voimaa on paljon, pitää aina jotain tarjota, rajatapauksissa värin laatu määrää.

Avaajana passaaminen

Kuten mainittu, avaajana kannattaa passata 12 ja 13 arvopisteellä, jos pisin väri on huono. Toinen tapaus on, kun on 6-7 kortin väri ja 6-11 ap. Jos sinulla on lisäksi 4 kortin yläväri, vaikka huonokin, paras tarjous tällöin on pass. Kahden tai kolmen tason ehkäisyavauksen jälkeen kun on partnerin tapana maalata ainoastaan viiden kortin värejä. Jos hänellä on neljän kortin tuki sinun yläväriisi, se hukkuu ehkäisyavauksesi jälkeen. Jos sinulla on muuten ehkäisytarjouskäsi hyvine seitsemän kortein väreineen, on yleensä suositeltavaa passata, jos sivuvärissä on ässä. Ehkäisyavauksen jälkeen partnerin on ehkä vaikea uskoa, että saat myös puolustuspelissä tikkejä ja tekee uhraustarjouksen, vaikka vastustajien täyspelissä olisi parikin pietiä.

Välitarjoustilanteessa passaaminen

Yleensä kannattaa välitarjota. Huonolla värillä ei kuitenkaan. Kun on tekemässä välitarjousta, on muistettava, että yleensä kuitenkin vastustajasta tulee pelinviejä. Jos partneri on valitsemassa lähtökorttia, hän (toivottavasti) valitsee sen sinun tarjoamastasi väristä. Tällöin on melko ikävää, jos sinulla on vain värissä J9543 tai jotain yhtä surkeaa. Välitarjoustilanteessa passaajan pistehaarukka on 0-16! Tämä on partnerinkin muistettava ja balansoitava tarvittaessa. Hyvällä värillä taas voi tehdä välitarjouksen vähemmälläkin voimalla, jopa 7-8 ap kädellä, jos sinulla on 6 kortin väri ja voit tarjota yhden tasolla.

Tärkeä paikka passata välitarjoustilanteessa on 12-15 arvopisteen kädet, missä jako ei ole sopiva. Vastustaja on avannut 1S ja olet toisena kätenä ottamassa kantaa ja sinulla on:

ª AQ986     ª AK105     ª QJ                     ª 6
© K98         © 8              © KJ64                   © AKQ962
¨ AJ           ¨ KJ108      ¨ QJ652                 ¨ J7643
§ J54           § K954         § QJ                       § 3

Ensimmäisellä kädellä 1NT on sopiva, mutta toisella kädellä passi kuuluu asiaan. Ilmaisukahdennuksen jälkeen partnerin herttatarjoukseen ei ole lisätarjousta, mutta partnerin balanssitarjoukseen löytyy helposti 3NT tarjous. Kolmannessa kädessä on arvopistevoimaa, mutt värit ovat huonoja. Pass on paikallaan. Neljännellä kädellä herttaväri ja jako ovat loistavia, joten 2H tarjous on oikein vähäisestä arvopistovoimasta huolimatta.

Vastaajana passaaminen

Vastaajana tietenkin pitää tarjota, jos on vähintään 6 arvopistettä. Tilanne muuttuu, jos vastustaja tekee välitarjouksen. Tällöin vastaaja voi passata niinkin paljolla kuin 10 arvopisteellä. Vahvemmalla kädellä passaaminen on jo vaarallista. Vastaaja tarjoaa tällöin vain viiden kortin uusia värejä ja ilmaisukahdennuksen silloin, jos on tarjoamattomia neljän kortin ylävärejä. Siksi vastaaja voi joutua passaamaan kädellä, missä ei ole kunnollisia viiden kortin värejä tai neljän kortin ylävärejä. Tietenkään ei sovi tällöin tarjota alle 10 arvopisteen kädellä viiden kortin alaväriä, koska tällainen johtaa avaajaa harhaan.

Erikoisempia tapauksia, jolloin on sopivaa passata.

Jos olet varma, että pystyt ottamaan pietin vastustajien sitoumukseen, on yleensä syytä kahdentaa heidän sitoumuksensa. PAITSI silloin kun heillä voi olla toinenkin sitoumus valittavana. Jos vastustaja tarjoavat häiritsemättä 3NT ja sinulla on AKQxx jossain värissä, ei kahdennus ehkä kannata. Heillä voi olla täyspeli jossain muussa värissä. Toinen hyvä syy olla kahdentamatta on silloin, kun sinulla on valttivärissä paljon kortteja, mutta arka kombinaatio. Tyypillinen tapaus on KJ87. Jos kerrot sen pelinviejälle, hän voi leikata sinulta jokaisen kuvakortin ja hakutkin vielä.

Yleinen syy olla kahdentamatta on myös silloin, kun olet melko varma siitä, että vastustajat ovat tarjonneet pietipelin ja olet tehnyt aiemmin välitarjouksen huonolla värillä ja lisäksi partneri on lähtemässä. Jos nyt kahdennat, lähtee partneri sinun väriäsi, vaikka hänellä olisi vaihtoehtojakin. Bad luck. Passaa.

Esimerkkkijako



Ensi katsomalta idällä on avauskäsi ja moni avaisi 1C miettimättä asiaa sen kummemmin. Mutta jos asiaa ajattelee, täyspeliä varten lännellä pitäisi käytännössä olla avauskäsi ja viiden kortin hertta, mutta hän on jo kertaalleen passannut. Jos etelästä tulee pelinviejä, haluat partnerin varmaankin lähtevän jotain muuta kuin ristiä. Koska kysymys on rajatapauksesta, on viisainta passata. Jos välttämättä haluaa avata, on parempi avata ruudulla ja saada ruutulähtö.

Korttien näin istuessa etelä todennäköisesti pelaa patasitoumusta ja todennäköisesti neljän tasolla. Jos itä erehtyi avaamaan ristillä, lännen luonteva (ja oikea) lähtökortti on risti, joilloin pelinviejä see helposti kaikki tikit. Jos itä passaa avausvuorollaan, lännellä on kaksi vaihtoehtoa, joko lähteä passiivisesti herttakolmosella tai aggressiivisesti ruutuässällä. Herttalähdöllä pelinviejä jälleen saa kaikki tikit, mutta ruutulähdöllä patatäyspeliin tulee pieti, kunhan itä pelaa ruutua vielä neljännenkin kierroksen:



Itä on kiinni ja pelaa ruutukahdeksikon. Jos pelinviejä varastaa ässällä tai kuninkaalla, lännen rouva saa myöhemmin tikin. Jos hän pelaa jotain muuta, länsi saa tikin heti.


Entä miksi idällä on viimeisenä ruutuna kahdeksikko? Siksi, koska itä pelasi ensimmäiseen tikkiin ruutukuninkaan. Tällöin lännen ei tarvitse miettiä, mitä väriä jatkaa toiseen tikkiin.

edit: lisätty esimerkkijako 25.5.2019

Juha Ristioja 25.5.2019

maanantai 20. toukokuuta 2019

Kertausta kesällä 2019: Pelinvientivihjeitä sangipelissä




1)  Tarkastele lähtökorttia. Mieti mitä se kertoo sinulle. Mieti miten saat sitoumuksen kotiin. Tee tämä ennen kuin pelaat kortin ensimmäiseen tikkiin.
2)  Laske pikatikit.
3)  Jos pikatikit riittävät kotipeliin, voit ottaa ne, kun pääset kiinni.
4)  Jos pikatikit eivät riitä kotipeliin, mieti mistä väristä voit kasvattaa lisää tikkejä. Yleensä kannattaa kasvattaa pitkiä värejä.
5)  Varmojen tikkien ottaminen ensimmäiseksi on melkein aina väärin, elleivät pikatikit riitä kotipeliin.
6)  Vielä kerran, jos pikatikit eivät riitä kotipeliin, kasvata tikkejä tai käytä leikkausta lisätikkien saamiseen.
7)  Pelaa kuvia kohti.
8)  Kasvattaessa väriä pelaa kuvakortit ensin siitä kädestä, missä kortteja on vähemmän.
9)  Myös pelinviejän yleensä kannattaa pelata “toinen käsi matalaa”.
10) Vielä kerran, jos et keksi mistä saat tarpeeksi tikkejä kotipeliin, varmojen tikkien ottaminen ensin on silti yleensä väärin. Tee jotain muuta.


Leikkaaminen


Sinulla on pöydässä

ª AQ64

Pelaa pieni kortti kädestä. Jos vasemmanpuoleinen vastustaja pelaa pienen, pelaa rouva.

Sinulla on pöydässä

ª AQT4

Pelaa pieni kortti kädestä. Jos vasemmanpuoleinen vastustaja pelaa pienen, pelaa kymppi. Kun olet seuraavalla kerralla kädessä kiinni, pelaa jälleen pieni kädestä ja varaudu pelaamaan rouva.

Sinulla on pöydässä

ª AJT4

Pelaa pieni kortti kädestä. Jos vasemmanpuoleinen vastustaja pelaa pienen, pelaa kymppi. Kun olet seuraavalla kerralla kädessä kiinni, pelaa jälleen pieni kädestä ja varaudu pelaamaan sotamies.

 Kuvia kohti pelaaminen


Sinulla on pöydässä

ª KQ64,                  ª KJ64,                   QJ64,

Pelaa pieni kortti kädestä. Jos vastustaja tunnustaa pienellä, pelaa pienin kuvakortti.

Kasvattaminen

Sinulla on pöydässä

ª K64                                                         

ja kädessä                                                

ª QJT73

Pelaa pieni kortti kuningasta tai rouvaa kohti. Jos kuningas saa tikin, pelaa rouvaa kohti. Jos rouva saa tikin, pelaa kuningasta kohti. Kun vastustajat ottavat ässän, kasvavat pienemmät kortit vahvoiksi.

Sinulla on pöydässä

ª K64                                                         

ja kädessä                                                

ª A7532

Jos pelaat ässän ja kuninkaan ja molemmat tunnustavat väriä, voit pelata kolmanneksi pienen kortin ja saat myöhemmin väristä kaksi tikkiä lisää. Mutta jos väri istuu 4-1, kasvatit juuri vastutajalle kaksi tikkiä. Parempi onkin pelata ensin molemmista käsistä pieni kortti ja kun pääset uudestaan kiinni, pelaa kuningas. Jos molemmat vastustajat tunnustavat, voit ottaa väristä kolme tikkiä lisää.

“Toinen käsi matalaa”

Sinulla on pöydässä

ª A43                                                         

ja kädessä                                                

ª QT72

Vasemmanpuoleinen vastustaja pelaa pataa. Laita pöydästä pieni. Samantekevää kummalla puolustajalla on kuningas, saat väristä ainakin kaksi tikkiä aikanaan.

Esimerkkijako


W/ALL
3NT/E
LÄHTÖ §3
TULOS 9
K975
KJ7
753
954
AJ2
Q9653
KQ2
AT
Q64
T842
AJT
KJ7
T83
A
9864
Q8632


W                         N                          E                          S
1H                       P                           2NT                     P
3NT                     Kp.

Tarjoamisen jälkeen ihmettelet, miksi pelaatte sitoumusta 3NT ettekä 4H, mutta sitä voi pohtia myöhemmin.

Ristikolmonen näyttää lähdöltä pitkästä väristä neljänneksi suurimmalla. Tällä kertaa sillä ei ole merkitystä, sillä laittamalla kympin varmistat itsellesi kolme tikkiä rististä riippumatta siitä, kummalla vastustajalla on ristirouva.

Seuraavaksi lasket pikatikit: Rististä kolme, ruudusta kolme ja padasta yksi. Kaksi tikkiä puuttuu. padasta leikkaamalla etelältä kuningasta voit saada yhden tikin lisää ja jos etelällä on pelkästään kuningas ja yksi hakku, saat väristä vielä kolmannen tikin. Varmemmin saat ylimääräisiä tikkejä pelaamalla kaksi kertaa herttaa, jolloin saat kaksi tai kolme lisätikkiä. Herttaa on viisainta pelata kuvia, tai kuvaa kohti.

Mitä siis pelaat nyt?

Ristikympin, jonka otat yli sotamiehellä. Ethän pelannut ensimmäistä korttia ennen kuin suunnittelit pelinviennin? Ristikympin jälkeen voit pelata herttaa rouvaa kohti. Ässän jälkeen etelä kääntää pataa. Jälleen noudatat sääntöä ”toinen käsi pientä” ja pelaat pöydästä pienen. Pohjoinen ottaa kuninkaalla ja jatkaa pataa. Pelaat patarouvan jälkeen toisen kerran herttaa ja pohjoinen pelaa sen jälkeen kolmannen padan, jonka saat ässällä.

Nyt vastustajat ovat saaneet kaksi tikkiä, ja yksi pata on vielä vastustajilla. Voit siis huoletta pelata kolmannen kierroksen herttaa. Nyt pohjoinen ottaa hertta- ja patatikin, mutta saat loput ja sitoumus menee kotiin.


Voit myös onnitella itseäsi hyvästä sitoumuksesta, neljä herttaa on mahdotonta saada kotiin ilman patalähtöä. Mutta syytä ylpeyteen ei ole. sillä tarjosit väärin. Idän oikea tarjous on kahden sangin sijaan 3H, mutta nyt lännen tehtävä on ehdottaa sitoumukseksi 3NT, mikä myös idälle sopii.

edit 23.5.2019. lisätty esimerkkijako


Juha Ristioja 20.5.2019