Yksinkertainen välitarjous
Kun vastustajat ovat tarjonneet (ja oma puoli on korkeintaan passannut), voit tehdä (yksinkertaisen) välitarjouksen tarjoamalla uutta väriä alimmalla mahdollisella tasolla, jos sinulla on vähintään viiden kortin (hyvä) väri. Jos voit tehdä tämän yhden tasolla, sinulla sopii olla 10-16 pistettä, kahden tasolla 12-16 pistettä. Välitarjoajan partneri on nimeltään jatkaja, ja hän passaa alle 10 pisteellä ja vähintään 10 pisteellä: 1) korottaa välitarjoajan väriä vähintään 3 kortin värillä 2) tarjoaa omaa viiden kortin väriään 3) tarjoaa sangia, jos hänellä on pito vastustajien väristä/väreistä 4) tarjoaa vastustajan väriä (TPV), mikäli mikään edellä mainituista ei käy, ja pisteitä on tarpeeksi täyspeliin.
Ilmaisukahdennus ja rankaisukahdennus
Kahdennuksen alkuperäinen tehtävä on suurentaa pieteistä saatavaa hyvitystä silloin kun vastustajat eivät pelaamaan sitoumustaan kotiin, s.o. vastustajien peli menee pietiin. Kun kahdennusta käytetään tässä merkityksessä, on kyse rankaisukahdennuksesta.
Yleensä ei ole kuitenkaan järkevää rankaisukahdentaa matalia tarjouksia, sillä 1) ne menevät harvoin pietiin ja 2) vastustajat harvoin ovat jäämässä tähän sitoumukseen. Standardiin tarjousjärjestelmään kuuluu, että matalien tarjousten kahdentaminen on ilmaisukahdennus. Ilmaisukahdennus kertoo partnerille “Minulla on tarpeeksi pisteitä tarjoamiseen, mutta vastustajat ehtivät tehdä tarjouksen ensin, enkä voi tehdä välitarjousta.”
Ilmaisukahdentajan partnerin on tarjottava jotain. Kahdennus on ilmaisukahdennus seuraavissa tilanteissa: 1) Kahdentaja tekee sen ensimmäisessä mahdollisessa tilanteessa. 2) Partneri on korkeintaan passannut 3) Kahdennettava sitoumus on osasitoumus. Muussa tapauksessa kahdennus on rankaisukahdennus, mihin partnerin on yleensä passattava.
Ilmaisukahdentajalla on siis joko 1) 13-16 pistettä ja tarjoamattomia värejä 2) vähintään 17 pistettä ja muunlainen käsi. Erityisesti ilmaisukahdentajalla ei ole kättä, mikä soveltuisi yksinkertaiseen välitarjoukseen.
Ilmaisukahdentajan partneria kutsutaan jatkajaksi ja hän voi ilmaisukahdennuksen jälkeen tarjota 1) sangia tasaisella kädellä, missä on pito vastustajien väristä 1NT 6-9, 2NT 10-12, 3NT 13-16 2) pisintä väriään (ei vastustajan väri) alimmalla tasolla (0-8 pistettä) 3) omaa väriään hyppäämällä 10-12 pistettä ja 5 kortin väri 4) täyspeli (vähintään 13 pistettä ja pitkä väri) tai 5) vastustajien väriä (vähintään 13 pistettä eikä sovi edellisiin).
Esimerkkijako
Ei kukaan vaarassa/Jakaja etelä
Lännellä on viiden kortin ruutu, mutta ilmaisukahdennus on välitarjousta parempi vaihtoehto. Jos tarjoat ruutua, voimasi ei riitä tarjoamaan enää pataa seuraavalla kierroksella ja pataväri voi jäädä löytymättä. Nyt itä hyppää ilmaisukahdennukseen luvaten noin 9-12 pistettä ja viiden kortin värin. Lännellä on hyviä korttikombinaatiota avauskäden takana, joten hän korottaa vielä pykälän, vaikka arvokorttivoima ei aivan riitäkään. Itä ottaa vihjeen vastaan.
Etelä lähtee ristiässällä ja pohjoinen tunnustaa sotamiehellä. Oikeaoppisesti suunnittelet pelinvientisi jo tässä vaiheessa. Lähtö näyttää kovasti olevan AK-kombinaatiosta. Pohjoisen sotamies on joko JT-kombinaatiosta tai singleton ja varaudut jälkimmäisen varalta varastamaan ristijatkon suurella. Entä mistä kotipeli? Valtista selvinnet menevittä. Hertasta on menossa kaksi, joista toisen ehkä saat sakattua ruudulle. rististä olisi menossä kolme, joita toivot varastavasi pöytään.
Pelinvientisuunnitelma on nyt tehty ja olet jo melkein määräämässä pöydästä patakuvaa, kun etelä kääntääkin toiseen tikkiin ruutukympin. Ethän mene lankaan? Kun teit pelinvientisuunnitelmaa, myös etelällä oli aikaa miettiä seuraavaa siirtoaan. Olit jo “suunnitellut” etelälle ruutuässää, eikä ole syytä vaihtaa mielipidettä. Määräät siis pöydästä kuninkaan, mikä saa tikin. Yleensä pyritään varastamaan siihen käteen, missä on vähemmän valtteja, mutta nyt kannattaa yrittää kasvattaa ruutu vahvaksi. Varastat siis heti ruudun käteesi pienellä, mihin etelä pelaa ässän. Sen jälkeen varastat ristin pöytään valttikuvalla, koska pohjoisen ristisotamies saattoi olla singleton. Nyt pohjoinen kuitenkin tunnustaa kahdeksikolla. Varastat ruudun käteesi suurella ja pettymykseksi etelä sakaa tähän tikkiin hertan. Varastat ristin pöytään pienellä ja pelaat valttia kätesi kuvalle, pohjoinen pelaa kahdeksikon ja etelä kakkosen. Varastat viimeisen ristisi pöytään. Nyt sinulla ei ole enää varaa varastaa ruutua, vaan on aika pelata herttaa rouvalle, minkä etelä ottaa ässällä ja jatkaa herttaa.
Nyt voit kokeilla herttarouvan leikkaamista kympillä, mutta pohjoinen ottaa sotamiehellä ja pelaa ruuturouvan. Nyt sinulla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin yrittää varastaa kuutosella. Sillä saa pitää ja viimeiselle valtille molemmat puolustuspelaajat tunnustavat ja saat viimeisen tikin herttakuninkaalla. Well done!
Koko jako:
edit: lisätty esimerkkijako 4.6.2019
Juha Ristioja 29.5.2019