lauantai 7. maaliskuuta 2020

Vihjeitä lähtijälle 1/2020, sangisitoumus








Muistele tarjoussarjaa

Jos partneri on tarjonnut jotain väriä, on melkein aina oikein lähteä siitä väristä, riippumatta siitä, mitä kortteja sinulla siitä on. Jos sinulla on siitä sarja, lähde sarjan suurimmalla; jos neljä korttia tai enemmän, niin neljänneksi suurimmalla; jos kolme korttia, niin pienimmällä; jos kaksi korttia, niin suuremmalla.

Pelinviejä pyrkii kasvattamaan omia värejään. Siksi ei juuri koskaan kannata lähteä niistä väreistä, mitä he ovat tarjonneet. Jos he ovat tarjonneet kaikkia värejä, lähde siitä, mitä he tarjosivat viimeiseksi.


Kasvattaminen: sarja tai pitkä väri


Jos partneri ei ole tarjonnut mitään väriä,  joudut pohtimaan itse, mitä väriä lähdet.

Pelinviejällä ei yleensä ole sangipelissä tarpeeksi pikatikkejä pelin kotiin viemiseen. Sama koskee lähtijää. Yleensä pietiä ei voi ottaa lähtijän pikatikeillä. Lähtijän ensisijainen tehtävä onkin miettiä, mistä puolustupuolelle voisi kasvattaa lisää tikkejä. Helpoin tilanne on silloin, kun väristä on ainakin KQJ tai QJT ja mieluiten ainakin pari hakkua lisäksi. Tällöin on sopivaa lähteä sarjan isoimmalla kortilla. Isoin kortti kertoo partnerille, että sinulla ei ole siitä seuraavaksi suurempaa korttia.

Jos sinulla ei ole sarjaa, voi lähteä pitkästä väristä. Tällöin oikea tapa on lähteä siitä neljänneksi suurimmalla kortilla. Tämä on ns. 11-sääntö. Partneri voi tällöin laskea kuinka monta lähtökorttia suurempaa korttia hän näkee lepääjän korteissa ja omissaan. Kun hän vähentää lukumäärän luvusta 11, se kertoo kuinka monta lähtökorttia suurempaa korttia pelinviejällä on tässä värissä.


Älä hätäile ässien kanssa


Sanonta kuuluu, että ässiä ei tarvitse kasvattaa. Sangipelissä ässällä lähteminen on melkein aina väärin. Ässää tarvitaan silloin, kun jokin toinen väri on jo kasvanut ja haluat ottaa kasvaneet tikkisi.




Juha Ristioja 7.3.2020

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti