tiistai 10. maaliskuuta 2020

Epätavallisia puolustuksen merkinantoja



Normaaleja puolustuksen merkinantoja


nPartneri lähtee suurella kortilla tai pöydästä pelataan suuri kortti.
n Normaalisti näytetään voimamerkinanto, s.o. pieni kortti kertoo, että tätä väriä olisi ehkä hyvä pelata ja iso kortti, että jotain muuta väriä.
n Sakataan ensimmäistä kertaa.
n Normaalisti tehdään italiailainen merkinanto, s.o. pariton kortti pyytää kyseistä väriä, pieni parillinen pyytää matalaa väriä ja suuri parillinen korkeaa väriä.
n Pelinviejä ajaa ja tunnustat pienellä.
n Normaalisti näytät pituusmerkinannon, s.o. parittomalla määrällä kortteja värissä pelaat ison hakun ja parillisella määrällä kortteja värissä pelaat pienen hakun.

Esimerkkejä


Partneri lähtee kuninkaalla sangisitoumusta vastaan ja sinulla on värissä QJ843, jolloin pelaat kolmosen. Jos sinulla olisi värissä 843, pelaisit kahdeksikon.

Pelinviejä pelaa 4 padan sitoumusta. Pelinviejän saatua kiinni hän pelaa valttia, kunnes partneri voittaa kolmannen kierroksen ässällä. Joudut sakaamaan ensimmäistä kertaa ja pöydässä on: ª KQ© A9¨ KQ4 § A2 ja sinulla on ª -© K42¨ A83 § 975.  Sakaat ruutukahdeksikon, mikä pyytää jäljellejäävistä väreistä korkeaa, eli herttaa. Ethän sakaa ruutukolmosta? Ruutuässähän on jo valmiiksi tikki, mutta herttakuningas ei.

Pelinviejä pelaa 3NT sitoumusta. Pöydässä on ª K42© T9¨ KQJ764 § 42 ja sinulla on ª A875© J54¨ 852 § J983.  Partneri lähtee herttarouvalla, minkä pelinviejä voittaa käteen kuninkaalla ja pelaa ruutua kuninkaalle. Pelaat ruutukahdeksikon, mikä kertoo partnerille, että sinulla on värissä pariton määrä kortteja. Partneri voi näin tietää, milloin hänen kannattaa ottaa ässänsä, mikäli hänellä sellainen sattuu olemaan.






Merkinantojen tärkein tehtävä on auttaa partneria. Mikäli on ilmiselvää, että hän tarvitsee jotain tietoa, se pitää hänelle antaa. Jos merkinannosta on hyötyä enemmän pelinviejälle, jätä se tekemättä.

Epätavallisempia puolustuksen merkinantoja

n Lavinthal-merkinanto
n Partneri lähtee ruutuässällä 6 hertan sitoumusta vastaan. Pöytään ilmestyy ª KT© AJ976¨ 4 § KQJT2 ja sinulla on ª A94© T2¨ KQJ764 § 94. Pelaat ruutukuninkaan, mikä kertoo partnerille, että korkeaa väriä ehkä kannattaisi tulla. Ruudun jatkamisessahan ei ole paljon mieltä, joten sitä on turha pyytää tai kieltää. Ethän yritä antaa lavinthal-merkinantoa seiskalla? Jos tekee merkinannon, sen tulee olla niin selkeä kuin mahdollista.
n Kuvan sakaaminen
n Partneri lähtee patarouvalla 4§ sitoumusta vastaan. Pöytään ilmestyy ª KT© 976¨ Q4 § AKQJT2 ja sinulla on                   
ªA5 ©AKQJ6¨ 875 § 964. Otat pöydän kuninkaan ässällä ja jatkat partnerin sotilaalle. Parnerin patakäännön pelinviejä kuitenkin varastaa isolla. Nyt pelinviejä pelaa ristinsä. Sakaat neljännelle ristille herttaässän. Tämä kertoo partnerille, että sinulla on kaikki vahvat kortit väristä. Jos ässä poistettaisiin, sakaisit kuninkaan, mikä kertoisi, että sinulla on väristä kaikki suuret kortit ässää lukuunottamatta.
n Merkinannosta kieltäytyminen
n Jos tarjoussarjan perusteella sinulla on lähes kaikki puolustuksen arvokortit, ei sinulla ole mitään syytä kertoa partnerille (ja varsinkaan pelinviejälle) korttejasi, koska partneri tuskin koskaan pääsee kiinni. Sen sijaan tarkkaile tarkoin partnerisi pituusmerkinantoja. Samoin, jos sinulla on todella huonot kortit, näytä pituusmerkinannot huolellisesti. Partnerilla on luultavasti hyvät kortit.

Juha Ristioja 10.3.2020

lauantai 7. maaliskuuta 2020

Vihjeitä lähtijälle 1/2020, sangisitoumus








Muistele tarjoussarjaa

Jos partneri on tarjonnut jotain väriä, on melkein aina oikein lähteä siitä väristä, riippumatta siitä, mitä kortteja sinulla siitä on. Jos sinulla on siitä sarja, lähde sarjan suurimmalla; jos neljä korttia tai enemmän, niin neljänneksi suurimmalla; jos kolme korttia, niin pienimmällä; jos kaksi korttia, niin suuremmalla.

Pelinviejä pyrkii kasvattamaan omia värejään. Siksi ei juuri koskaan kannata lähteä niistä väreistä, mitä he ovat tarjonneet. Jos he ovat tarjonneet kaikkia värejä, lähde siitä, mitä he tarjosivat viimeiseksi.


Kasvattaminen: sarja tai pitkä väri


Jos partneri ei ole tarjonnut mitään väriä,  joudut pohtimaan itse, mitä väriä lähdet.

Pelinviejällä ei yleensä ole sangipelissä tarpeeksi pikatikkejä pelin kotiin viemiseen. Sama koskee lähtijää. Yleensä pietiä ei voi ottaa lähtijän pikatikeillä. Lähtijän ensisijainen tehtävä onkin miettiä, mistä puolustupuolelle voisi kasvattaa lisää tikkejä. Helpoin tilanne on silloin, kun väristä on ainakin KQJ tai QJT ja mieluiten ainakin pari hakkua lisäksi. Tällöin on sopivaa lähteä sarjan isoimmalla kortilla. Isoin kortti kertoo partnerille, että sinulla ei ole siitä seuraavaksi suurempaa korttia.

Jos sinulla ei ole sarjaa, voi lähteä pitkästä väristä. Tällöin oikea tapa on lähteä siitä neljänneksi suurimmalla kortilla. Tämä on ns. 11-sääntö. Partneri voi tällöin laskea kuinka monta lähtökorttia suurempaa korttia hän näkee lepääjän korteissa ja omissaan. Kun hän vähentää lukumäärän luvusta 11, se kertoo kuinka monta lähtökorttia suurempaa korttia pelinviejällä on tässä värissä.


Älä hätäile ässien kanssa


Sanonta kuuluu, että ässiä ei tarvitse kasvattaa. Sangipelissä ässällä lähteminen on melkein aina väärin. Ässää tarvitaan silloin, kun jokin toinen väri on jo kasvanut ja haluat ottaa kasvaneet tikkisi.




Juha Ristioja 7.3.2020